понеделник, 5 август 2013 г.

11 ДЕЙСТВАЙ ПО НУЖНИЯ НАЧИН

ДЕЙСТВАЙ ПО НУЖНИЯ НАЧИН

МИСЪЛТА Е ПРОЯВЛЕНИЕ НА ТВОРЧЕСКАТА МОЩ. Тя е силата, която кара творческата мощ да действа. Определен начин на мислене носи богатство, но не бива да се разчита единствено на мисълта и да се пренебрегва действието. Липсата на действие е скалата, в която се разбиват корабите на много съвременни научни построения по въпроса, които не успяват да свържат мисълта с действието.
Ние все още не сме достигнали тази степен на развитие – дори не предполагаме, че подобна степен е възможна – в която човек създава своя свят непосредствено от аморфната субстанция, без посредничеството на природните сили или труда на човешките ръце. Днес се налага човек не само да мисли, но и да допълва мисълта си с лични действия.
Влагайки мисъл, можеш да обърнеш златото в сърцето на планините към себе си, но то няма да се изкопае само, да се пречисти, да се изкове в монети и да се затъркаля по пътищата, търсейки начин да влезе в джоба ти.
От друга страна, посредством силата на върховния дух човешките дела могат да бъдат подредени така, че някой да открие златната мина, а после други хора да действат и извършват сделките си така, че в крайна сметка златото да стигне до теб. Ти на свой ред трябва да организираш работите си така, че да си в състояние да получиш това злато, когато то стигне до теб. В действителност мисълта ти е накарала всички предмети, одушевени и неодушевени, да действат така, че да ти донесат всичко, което си пожелал, но е нужна твоята лична активност, за да ти осигури получаването на желаните блага. Богатството няма да ти бъде дадено по милост, нито ще можеш да го откраднеш. Правилото е на всеки човек, с когото влизаш във взаимодействие, да дадеш повече като потребителска стойност от това, което той ти носи в пазарна.
Научното използване на мисълта се състои в създаването на ясен и точен ментален образ на това, което искаш, в силното придържане към намерението да го получиш и в благодарното съзнание и вяра, че си получил желаното.
Не се опитвай да „проектираш” мисълта си по някакъв мистериозен или окултен начин, с представата, че тя отива някъде и върши нещата вместо теб. Това е излишен напън и само ще отслаби силата ти да мислиш трезво.
Начинът, по който мисълта за забогатяване действа, е обяснен подробно в предишните глави: Вярата и намерението ти налагат положителния образ на твоите желания върху аморфната субстанция, която споделя твоето желание за повече и по-пълноценен живот. Така полученият образ задвижва всички необходими творчески сили на субстанцията чрез обичайните канали на действие и то така, че крайният резултат да стигне до теб.
Не е твоя работа да насочваш или управляваш този процес. Всичко, което трябва да правиш, е да задържаш своята картина в съзнанието си, да се придържаш плътно към намерението си и да поддържаш вярата и благодарността си вечно живи.
Освен това трябва да действаш по определен начин, за да можеш да вземеш онова, което е твое, когато стигне до теб, като разпределиш нещата, които си поискал, на съответните места.
Нужно е истински и дълбоко да проумееш тази истина. Когато нещата стигнат до теб, те ще бъдат в ръцете на други хора, които ще ти поискат техния еквивалент. Ще можеш да получиш това, което е твое, само като дадеш на другите онова, което е тяхно.
Твоят портфейл няма да се превърне по вълшебен начин в кесията на Фортуна, която винаги е пълна с пари, без притежателят й да полага и най-малкото усилие.
Тук стигаме до най-важния пункт в науката да станеш богат – мястото, където мисълта и личното действие се сливат в едно. Има страшно много хора, които, съзнателно или несъзнателно, задвижват творческите сили в действие чрез силата и упоритостта на своите желания, но си остават бедни, защото не правят нищо, за да получат нещата, които са си пожелали.
Желаното идва при теб чрез мисълта, но посредством действието го получаваш и то става твое.
Действието, което се изисква от теб, може да бъде всякакво, важното е да действаш ВЕДНАГА, В НАСТОЯЩЕТО. Не можеш да действаш в миналото, защото миналото вече го няма и от решаващо значение за яснотата на вътрешната ти картина е да овладееш способността напълно да го изхвърлиш от ума си. Не можеш да действаш в бъдещето, тъй като бъдещето още не съществува и не е възможно да прецениш как ще действаш в някое бъдещо обстоятелство, докато то не настъпи.
Ако в момента не се намираш в подходяща среда или не се занимаваш с подходяща работа, не мисли, че можеш да отложиш действието си, докато не попаднеш в нужната среда или на подходящата работа. Не пилей време от настоящето, обмисляйки какъв е най-благоприятният възможен ход на бъдещите събития. Имай вяра в силата си и ще преодолееш всяко ново неблагоприятно обстоятелство, когато възникне.
Ако действаш в настоящето с ум, насочен към бъдещето, ще работиш с раздвоена воля и съзнание и действието ти няма да даде резултат.
Вложи цялото си същество в действието, което извършваш тук и сега.
Не влагай порив в аморфната субстанция само за да седиш после пасивно, със скръстени ръце, в очакване на резултата. Така никога няма да го дочакаш. Действай сега! Няма друг, по-подходящ момент, освен моментът сега и никога няма да има друг подходящ момент, освен настоящия. Ако изобщо някога имаш намерение да започнеш да работиш за получаването на това, което искаш трябва да започнеш СЕГА.
Каквото и да е твоето действие, то по всяка вероятност ще трябва да бъде извършено в сегашния ти бизнес или на сегашното ти работно място, изобщо при сегашното ти работно място, изобщо при сегашните обстоятелства и то вероятно трябва да е обърнато към заобикалящите те в момента хора и обстоятелства.
Не можеш да действаш на място, където те няма, не можеш да действаш на място, където си бил преди години, не можеш да действаш на места, където ще бъдеш или възнамеряваш да бъдеш. Можеш да действаш само там, където си.
Не мисли за това дали вчерашната работа е била добре свършена. Свърши днешната си работа добре.
Не се опитвай да свършиш утрешната работа днес. Ще имаш достатъчно време да я свършиш, когато й дойде времето.
Не се опитвай по окултни или мистични пътища да влияеш върху хора и събития, до които нямаш достъп.
Не чакай със скръстени ръце да се промени ситуацията в живота ти. Няма да има промяна, докато не започнеш да действаш.
Можеш да въздействаш върху средата, в която се намираш в момента, така че да предизвикаш промяна и да достигнеш до по-благоприятна среда.
Задръж в съзнанието си с вяра и ясна цел визията за себе си, как постъпваш в други, по-добри обстоятелства, но въздействай върху сегашните обстоятелства с цялото си сърце и с всичката сила на душата и ума си.
Не пилей време в дневни мечтания и строежи на въздушни замъци. Придържай се към вътрешния образ на нещата, които желаеш и действай СЕГА.
Не се хвърляй насам-натам в търсене на нова работа, не пилей време в търсене на необичайни, странни или неоткрити от друг неща, които трябва да направиш като първа стъпка към забогатяването. Много е вероятно, поне за известно време, да продължиш да живееш в обстоятелствата, от които искаш да измъкнеш, но не забравяй, че сега ти вършиш всичко по нов начин, по нужния начин и това със сигурност ще те направи богат.
Ако работиш някаква работа и чувстваш, че това не е твоята работа, не чакай докато случаят ти даде правилната работа. Това няма да се случи преди да започнеш да действаш.
Не се обезкуражавай, недей да хленчиш, не пасувай защото не си на мястото си. Няма човек, който да е толкова „не на мястото си”, че да не може да намери „мястото си” и няма човек, който се занимава с неподходяща работа да не може да открие подходящата.
Задръж ясна в съзнанието си картината на подходящата работа, с твърдото намерение да навлезеш в съответната област, с вярата, че ще навлезеш и че навлизаш в нея, но ДЕЙСТВАЙ в сегашната си работа. Използвай сегашната си работа като средство да започнеш по-добра. Използвай сегашната си среда като средство да си проправиш път към нова, по-добра. Ако удържаш с вяра и намерение визията си за по-добра работа, върховната сила ще придвижи към теб подходящата длъжност. А ако действаш по нужния начин, ти самият ще се придвижиш към правилната работа.
Ако си служител или наемен работник и чувстваш, че трябва да заемеш нечие друго място, за да вземеш това, което искаш, не „проектирай” мислите си в пространството навън с намерението да си завоюваш другата позиция. Така най-вероятно ще се провалиш.
Удържай картината за себе си на исканата позиция като в същото време ДЕЙСТВАШ с вяра и намерение в рамките на работата, която имаш в момента. Така със сигурност ще получиш позицията, която искаш.
Твоята ясна визия и вяра ще приведат в движение цялата съзидателна сила на вселената и тя ще ти донесе исканата позиция, а твоите действия ще активират силите в околната среда да те придвижат към целта.
Нека завършвайки тази глава да добавим още едно твърдение към нашата програма за действие:

Има мислещо вещество, от което са направени всички неща и което в своето първоначално състояние, просмуква, прониква и изпълва вътрешните пространства във вселената.
Мисъл, възникнала в тази субстанция, води до поява нещото, което си е въобразила.
Всеки човек може да създава картини в своите мисли и като налага мислите си върху безформената субстанция, да стане причина за появата на нещата, за които мисли.
За да постигне това, човек трябва да премине от измерението на съревнователния до измерението на творческия дух. Трябва да изгради ясна ментална картина на нещата, които иска и да задържа тази картина в своите мисли чрез силата на насоченото НАМЕРЕНИЕ да ги получи и непоколебимата ВЯРА, че ги получава, като затвори ума си за всичко, което може да го разколебае, да замъгли визията му или пресуши вярата му.



За да може да получи поисканото, човек не трябва да чака, а да действа В НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ с оглед на хората и обстоятелствата в настоящата си ситуация.

12 ГЛАВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар