понеделник, 5 август 2013 г.

14 ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЗА РАЗТЕЖ

ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЗА РАСТЕЖ

ДОРИ И ДА ИМАШ НАМЕРЕНИЕ да промениш професионалното си поприще, текущите ти действия трябва да бъдат свързани с работата, с която си ангажиран в момента.
Можеш да навлезеш в желания от теб бизнес като използваш конструктивно позицията, в която вече работиш, изпълнявайки дневните си задължения по най-добрия начин.
И тъй като почти всяка работа предполага лични или писмени контакти с хора, ключовият мотив на твоите усилия трябва да бъде желанието да им предадеш усещането за развитие и израстване.
Развитието е това, към което се стреми всеки човек, то е търсещият проявление порив на аморфната субстанция.
Желанието       за израстване и развитие е вътрешно присъщо качество на цялата природа. То е фундаменталният порив на вселената. То е в основата на всички човешки дейности. Хората се стремят към повече храна, повече дрехи, по-добри жилища, повече лукс, повече красота, повече знание, повече удоволствие – с две думи, повече живот.
Всяко живо същество се подчинява на необходимостта от непрестанно развитие. Там, където жизненият растеж спре, настъпват разпад и смърт.
Човек инстинктивно знае това, затова в неговата природа е винаги да търси нещо повече. Законът за вечното развитие е изречен от Исус в притчата за талантите: Само тези, които умножават даденото им, запазват полученото, докато другите губят и това, което имат.[4]
Нормалното желание за развитие и увеличаване на богатството не е нещо лошо, което заслужава упреци. То е желание за по-изобилен живот. То е стремеж.
И тъй като жаждата за развитие е най-дълбокият инстинкт в човешката природа, всички хора се чувстват привлечени от онзи човек или ситуация, която може да им даде повече жизненост и възможности.
Като следваш описания в предишните страници начин на действие ти създаваш непрекъснат процес на развитие за самия себе си и споделяш това развитие с всички хора, с които си в контакт.
Ти си творческият център, от който развитието на живота се разпростира към всички.
Вярвай убедено в това и предай тази убеденост на всеки мъж, жена или дете, с които влизаш в досег. Няма значение колко дребна или незначителна е обмяната между вас. Дори да става въпрос само за захарна пръчка, която продаваш на малкото дете, вложи в нея мисъл за развитие и направи всичко, за да събудиш и в клиента си тази представа.
Влагай своето усещане за прогрес и напредък във всичко, което правиш, така че хората да остават с впечатлението, че ти си „напредваща, развиваща се личност” и всеки, който има работа с теб, също се развива и напредва. Дори и с познатите, с които общуваш непрофесионално, в чисто социален план – без да имаш бизнес с тях или да им продаваш нещо – дори и на тях внуши своето усещане за напредък и развитие.
Представата за развитие се предава на другите тогава, когато запазиш непоколебима личната си вяра, че ти самият в момента растеш и се развиваш и тази вяра вдъхновява, изпълва и насища всяко твое действие.
Прави всичко с твърдата убеденост, че самият ти се развиваш и даваш тласък за развитие на всички.
Изпитай усещането, че си богат и че правиш и другите богати като им прехвърляш блага.
Не се възгордявай от успеха си и не говори за него без нужда. Истинската вяра никога не се хвали.
Хората, които се хвалят сами, тайно в себе си се съмняват или се страхуват. Просто повярвай и остави вярата ти да се проявява във всичко. Нека всеки жест и нюанс в гласа и погледа ти да излъчват спокойната увереност, че времето работи за теб, че забогатяваш, че вече си богат. Само думите няма да са в състояние да предадат това чувство на другите. Те ще усетят твоето развитие тогава, когато всичко в твоето присъствие го внушава и тогава и само тогава ще бъдат привлечени към теб.
Трябва да въздействаш върху околните по начин, който да ги кара да чувстват, че съюзът им с теб ще им донесе развитие и печалба. Гледай винаги да даваш по-голяма потребителска стойност, в сравнение с пазарната, която вземаш.
Гордей се честно с делата си и нека всички те виждат като на длан, тогава няма да чувстваш недостиг на клиенти. Хората отиват там, където им се дава възможност за развитие. Ако осъзнаеш това, върховната сила, която желае развитие на цялата вселена и знае всичко за всичко, ще устреми към теб мъже и жени, за които преди никога не си чувал. Твоят бизнес бързо ще се разрасне и дори ти ще се изненадаш от неочакваните печалби, които ще потекат към теб. С всеки изминал ден възможностите ти за по-мащабни комбинации ще нарастват, с всеки изминал ден ще си гарантираш нови, по-големи възможности и ще се приближаваш все по-близко до професията или бизнеса, към който имаш афинитет.
Но докато правиш това, никога не губи от полезрението си картината на желаните от теб неща, както и вярата и намерението, с които да ги постигнеш.
Искам на това място да те предпазя от една възможна грешка. Става въпрос за мотивите, които те тласкат към действие: Пази се от опасната съблазън да търсиш власт над другите.
Нищо не е така приятно за един неоформен и недоразвит дух, както упражняването на власт над другите. Желанието да господстваш, за да удовлетвориш егоистичния си нагон, е тегнещо над света проклятие. От безброй векове крале и военноначалници са напоявали с кръв земята, водейки битки, за да увеличат обхвата на господството си. Не да търсят повече живот за всичко, а да вземат повече власт за себе си.
Днес водещият мотив в бизнеса и индустриалния свят е същият: Животът и сърцата на милиони хора са прегазени в яростния щурм към повече пари и жажда за власт над другите. Индустриалните босове, подобно на политиците, са вдъхновявани от алчна лъст за власт.
Претърси тайните кътчета на душата си и виж не те ли мами изкушението на властта, желанието да станеш „господар”, да гледат на теб като на богопомазан водач на стадото, да впечатляваш с разкоша и разюздаността си.
Умът, който търси надмощие над другите, е съревнователен ум, а в съревнователния ум няма нищо творческо. За да овладееш заобикалящата те среда и обстоятелствата в живота си съвсем не е необходимо да господстваш над ближните си. Истината е, че когато паднеш толкова ниско, че се впуснеш в битка за по-високо положение, срещу теб, като противници, се изправят съдбата и средата и забогатяването ти става въпрос на случайност и спекулации. И не трае дълго.


Пази се от съревнователния ум! Няма по-добро утвърждаване на принципа на творческото действие от последното от прочутите „златни правила” на Йоан от Толедо: „Това, което искам за себе си, искам го за всички хора”.



[4] Един баща дал на тримата си синове по шепа таланти (златни монети) и ги пуснал да си търсят късмета. След една година отишъл да ги посети и да види какво са направили с талантите си. Първият ги бил пропилял. Вторият ги заровил в земята, за да ги запази и все едно, че ги нямал. Само третият ги вложил и ги умножил. – Б.ред.

15 ГЛАВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар