понеделник, 5 август 2013 г.

3 МОНОПОЛИЗИРАНИ ЛИ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ

МОНОПОЛИЗИРАНИ ЛИ СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ?

НИКОЙ НЕ Е БЕДЕН, защото хората около него са монополизирали богатството и са го запречили с огради. Може да си възпрепятстван да действаш в определен бизнес, но много други канали остават отворени.
В различни периоди от време, в зависимост от нуждите на обществото и достигнатото ниво на социална еволюция, вълната на възможностите се насочва в различни посоки. Хората, които плуват по вълната, а не срещу нея, разполагат с изобилие от възможности.
В тази връзка нито като индивиди, нито като класа, работниците не са лишени от възможности. Те не са „потискани” от своите работодатели и не са ограничавани от тръстовете и големия бизнес. Като класа те са там, където са, защото не правят нещата по нужния начин.
Ще станат господстваща класа, ако започнат да правят нещата както трябва. За тях, както и за останалите, Законът за забогатяването важи по един и същ начин. Работниците трябва да научат това и да направят своя избор дали да останат на сегашното си място и да продължат по старому или да се променят. Отделният работник, обаче, не е зависим от невежеството, което цялата класа проявява към универсалните закони. Независимо от хората около него, той може да се възползва от вълната на възможностите и да забогатее. Тази книга ще му покаже как да направи това.
Никой не е беден поради недостиг на ресурси. Има повече от достатъчно за всички. Само от строителните материали, които се употребяват в момента в Съединените Щати, за всяко семейство на земята могат да бъдат построени палати с размера на сградата на Конгреса във Вашингтон, а ако интензивно култивират процеса, Съединените Щати могат да произвеждат вълна, памук, лен и коприна в достатъчни количества, за да облекат всеки човек на земята по-разкошно от Соломон и цялата му свита, да не говорим за храната, която ще бъде достатъчна, за да нахрани всички на Земята изобилно и сито.
Видимите (природните) ресурси са практически неизчерпаеми, невидимите – наистина неизчерпаеми.
Всичко, което виждате на Земята, е сътворено от една първична субстанция. Вещите, предметите, растенията – всички неща – произлизат от нея. Постоянно възникват нови форми и старите изчезват, но едно и също вещество приема всички тези форми.
Няма недостиг от безформена, първична субстанция. Вселената е направена от нея, но не цялата първична маса е изразходвана за направата й. Пространствата вътре, отвън и между различните форми на видимата вселена са проникнати и изпълнени с изначалната субстанция, с безформената същност, със суровия материал на всички неща. Десетки хиляди пъти повече материя може да бъде сътворена и проявена и дори и тогава няма да се изчерпи запасът от градивния материал на вселената.
Следователно, никой не е беден, защото природата е бедна или защото няма достатъчно и не стига за всички.
Природата е неизчерпаем склад от богатства, чийто запаси никога няма да свършат. Първичната субстанция е жива, пълна с творческа енергия и непрекъснато поражда нови форми. Когато се изчерпи запасът от строителни материали, ще бъдат създадени нови количества изходни суровини. Когато почвата се изтощи и храните и влакнодайните растения престанат да растат, тогава земята ще бъде обновена или ще се създадат нови количества земя. Когато всичкото злато и сребро се изкопае от подземните недра,  ако човечеството все още е на такъв стадий на социалното си развитие, в който се нуждае от злато и сребро, те ще бъдат произведени от латентната градивна субстанция. Тази  безформена субстанция реагира в отговор на нуждите и потребностите на човечеството и няма да остави никога света бе нужните му блага.
Казаното е истина по отношение на човечеството като цяло. Човешкият род винаги е бил безгранично богат и ако индивидите са бедни, то е защото не следват правилния начин на действие, който прави отделния човек богат.
Безформената материя е интелигентна. Това е мислеща материя, жива и винаги устремена към още живот.
Естествен и неотделим момент от живота е стремежът към още живот. Свойството на ума е да се развива, а на съзнанието – да разширява границите си и да се стреми да прояви всичките си възможности. Вселената е създадена от безформена, жива субстанция, която излива себе си във форми, за да се прояви по-пълноценно.
Вселената в величествена, жива същност, която неизбежно се движи и търси повече живот и по-пълно проявление.
Природата е създадена, за да може животът да напредва и да се развива. Движещият импулс е стремежът към развитие. Ето защо всичко, което може да обслужва живота, щедро е надарено с възможности. Няма как да има недостиг, освен ако Бог не тръгне срещу себе си и не унищожи собствените си творения.


Ти не си беден поради липса на богатства. Малко по-нататък ще докажа, че дори скритите ресурси на безформения първоизточник са на разположение на хората, които действат и мислят по подходящия начин.

4 ГЛАВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар