понеделник, 5 август 2013 г.

12 РЕЗУЛТАТНОТО ДЕЙСТВИЕ

РЕЗУЛТАТНОТО ДЕЙСТВИЕ

ТРЯБВА ДА ИЗПОЛЗВАШ СИЛАТА НА МИСЪЛТА според указанията, дадени в предишните глави, като започнеш на мига и на мястото, където си, да правиш ВСИЧКО, което можеш да направиш, давайки най-доброто от себе си.
Човек напредва само ако е по-голям от мястото, което заема в момента, а никой, който оставя несвършена работа от сегашното си място, не е по-голям от него.
Светът се движи напред, благодарение на хората, които надхвърлят мястото, което заемат в момента.
Ако хората са по-малки от местата си, ставаме свидетели на повратно движение назад във всяко едно отношение. Такива хора са мъртъв товар върху обществото, правителството, търговията и индустрията. Те трябва да влачени от останалите, за което са нужни кански усилия. Хората, които са по-малки от местата, които заемат, забавят прогреса на света. Те принадлежат на миналото и тенденцията, която изразяват е дегенеративна. Никое общество не може да прогресира, ако членовете му са по-малки от местата си. Социалната еволюция се управлява от закона за физическата и психическата еволюция.
В животинското царство еволюцията е резултат от жизнен излишък. Когато един организъм разполага с повече живот, отколкото може да прояви в настоящото си тяло, той развива органи от висш порядък. Така се раждат новите видове.
Нямаше да има нови видове ако не съществуваха организми, които надхвърлят своите измерения. Същият закон е в сила и при хората. Твоето забогатяване зависи от начина по който ще приложиш на дело горния принцип.
Нашите дни могат да бъдат успешни или неуспешни – успешни, ако носят това, което искаме и неуспешни, ако е обратното. Ако дните ти са неуспешни няма да можеш да станеш богат. Но ако са успешни, богатството ти е гарантирано.
Щом има нещо, което си в състояние да направиш днес и ти не го правиш, това означава, че проваляш деня си по отношение на въпросното нещо и последствията може да са по-катастрофални и от най-лошите ти страховете.
Невъзможно е да предвидиш истинския резултат дори от най-баналните си бездействия. Нямаш представа как работят всички задвижени в твоя случай сили. Възможно е всичко да зависи от извършването на някакви прости действия от твоя страна и да се окаже, че тъкмо тези действия са ключът, който отваря вратата към по-големите ти шансове. Никога не можеш да знаеш всичко комбинации, които върховният разум извършва за теб в света на материалното и на човешките дела. Пренебрежението към някое дребно действие или провалът в изпълнението му могат да станат причина за дълго забавяне на мечтаните от теб блага.

Всеки ден свършвай ВСИЧКО, което може да бъде свършено през този ден!

Тук съществува едно ограничително или качествено определение на горното правило, което винаги трябва да се има в предвид.
Не се преуморявай, не се втурвай сляпо в работата си, с желанието да направиш колкото се може повече на брой неща за най-краткото възможно време.
Не се опитвай да свършиш цялата утрешна работа днес или да приключиш с работата от цялата седмица за един ден. Истината е, че от значение е не броят на направените през деня неща, а РЕЗУЛТАТНОСТТА на всяко от извършваните действия.
Всяко действие, само по себе си, носи успех или провал.
Всяко действие, само по себе си, е или резултатно и ефективно или безрезултатно и неефективно.
Всяко безрезултатно действие е провал, така че ако прекарваш живота си, вършейки безрезултатни действия, целият ти живот ще е един голям провал. Лесно е да види, че ако действаш безрезултатно, колкото повече действаш, толкова по-голям ще е провалът.
От друга страна, всяко резултатно действие, само по себе си, е успех така че ако всяко действие от живота ти е резултатно, тогава целият ти живот ще е един голям успех.
Причината за провалите е в това, че човек прави твърде много неща по безрезултатен начин и не прави достатъчно неща по резултатен начин.
Съвсем очевидно е, че ако не извършваш никакви безрезултатни действия, от една страна и, от друга, ако извършваш достатъчно на брой резултатни действия, ще станеш богат. Щом богатството зависи от умението да извършваш резултатни действия, още веднъж виждаме, че забогатяването може да се сведе до принципите на една подобна на математиката точна наука.
Сега въпросът е дали можеш да превърнеш всяко единично действие само за себе си в успех. Можеш със сигурност, защото ЦЯЛАТА жизнена сила работи с теб, а ЦЯЛАТА сила не може да се провали.
Силата е на твое разположение и за да направиш действията си резултатни трябва просто да я вложиш в тях.
Действията биват силни и слаби. Когато действието е силно, ти действаш по нужния начин, който те прави богат.
Всяко действие може да бъде направено силно и резултатно. За целта е нужно да задържиш в съзнанието си визията за очаквания резултат докато извършваш действието и като влагаш в него цялата сила на ВЯРАТА и НАМЕРЕНИЕТО си.
Това е пунктът, в който хората, които не успяват да съчетаят менталната сила и личното действие, се провалят. Те използват силата на ума на дадено място и в дадено време, но на друго място и в друго време действат по друг начин. Техните действия не са успешни сами по себе си, защото твърде голяма част от тях са неефикасни. Но ако в едно действие, независимо колко е тривиално, човек влага ЦЯЛАТА сила, то неминуемо ще бъде успешно. И тъй като в природата на нещата е всеки успех да отвори път към друг успех, твоето движение към това, което желаеш и неговото движение към теб, ще се извършват изключително бързо.
Не забравяй, че успешното действие е комулативно като резултат. Желанието за повече живот е вътрешно присъща черта на всички живи същества, затова когато даден човек започне да се движи към по-широки жизнени хоризонти, жизнените енергии от околната среда се прилепват към него и резултатите от неговите усилия се умножават.
Свършвай всеки ден всичко, което можеш да свършиш през този ден, като изпълняваш всяко отделно действие по възможно най-резултатния начин.
Когато казвам, че трябва да имаш ясна вътрешна картина, докато изпълняваш всяко действие, независимо колко тривиално или обичайно е то, не искам да кажа, че през цялото време трябва да виждаш картината отчетливо до най-малката подробност. Нека това да бъде работата, която извършваш през свободното си време. Упражнявай въображението си като създаваш подробностите на своята картина и ги съзерцавай докато ги запечаташ твърдо в паметта си. Ако търсиш бързи резултати, прекарвай цялото си свободно време в подобни практики.
Благодарение на постоянното съзерцание ти ще носиш  в себе си картината на нещата, които искаш, до най-малката подробност. Те ще бъдат толкова ярко запечатани в ума ти и така цялостно отпечатани в аморфната субстанция, че ще ти нужно само бегло призоваване на картината, за да активираш вярата и намерението си и да задвижиш енергията, вложена в твоята представа.
Съзерцавай вътрешната си картина винаги, когато имаш свободно време, докато тя изпълни съзнанието ти така, че да си в състояние да я извикаш пред мисления си взор мигновено и то с най-големи подробности. Нейните ярки окраски  и обещания така ще те въодушевят, че и най-беглият поглед към нея ще пробужда в душата ти огромен поток от енергия.
Нека сега отново повторим основните положения от нашата програма за действие и чрез малка промяна в заключителното твърдение да ги доведем до точката, до която стигнахме:

Има мислещо вещество, от което са направени всички неща и което, в своето първоначално състояние, просмуква, прониква и изпълва вътрешните пространства във вселената.
Мисъл, възникнала в тази субстанция, води до появата на нещото, което си е въобразила.
Всеки човек може да създава картини в своите мисли и като налага мислите си върху безформената субстанция, да стане причина за появата на нещата, за които мисли.


За да направи това, човек трябва да премине от измерението на съревнователния до измерението на творческия дух. Той трябва да оформи ясна ментална картина на нещата, които иска и всеки ден да върши – с вяра и намерение – всичко, което може да бъде свършено през този ден, изпълнявайки всяко отделно действие по възможно най-резултатния начин.

13 ГЛАВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар