сряда, 14 август 2013 г.

Малко за чакрите и камъните

КЛИКНЕТЕ ТУК ЗА НАЧАЛО

ЧОВЕШКОТО  тялото,  вече има 12 главни чакри.

7 познаваме, 5 са нови...

Човешкото тяло се променя изключително бързо в момента, за да отговаря на темпото, с което се развива Майката Земя. Вибрациите и електрическите потоци, които протичат през тялото на Земята, стават все по-силни. Като резултат от това електрическата инсталация в телата ни се развива в паралел с тази на Майката.
Пет чакри, които до скоро бяха над главата, са слезли във физическото тяло и са се смесили със седемте вече познати ни основни чакри.
И този процес не е приключил - ще има и още такива нови чакри.

Ето диаграма на 12-те чакри:

01 Коренна или първична чакра
Основа на гръбнака
Рубинено червено
Рубин, гранат, хематит, яспис
Коренната чакра съхранява енергията на тялото. Силата и енергията, с която се лекуваме, тръгва от тук. Тази чакра е свързана с властта и правилната употреба на волята. Цветът й е този на рубина. Рубина е власт и страст също като тази чакра.

02 Чакра на радостта (Нова)
Разположена между коренната и сакралната чакра (първа и втора от старата система)
Искрящо розово
Розов турмалин, халцедон, рубелит
Предназначението на тази чакра е да донесе по-богато усещане от всичко, което правим, да помогне да запомним в тялото си радостите от живота, това е създаването на Рая на Земята.
Тази чакра ще бъде новата коренна чакра на пет-измерната Земя, и за много измерения над това. Докато човешкото тяло е в трето измерение, то ще запази Рубинената и Розовата чакра в себе си, но с преместването в пето измерение, Рубинената чакра ще слезе под тялото.
Пет-измерната Земя е място само на радост. Там няма страдание. Преди много ери тази прекрасна планета е избрала този момент от времето за своето извисяване в пето измерение. Ние еволюираме към ново тяло, което вибрира с много по-голяма скорост и честота, за да можем и ние като земята да направим този преход. Това е част от еволюцията на душата.

03 Сакрална или Кундалини чакра
Няколко сантиметра над пубисната кост
Ярко оранжево
Халдецон, Топаз, Цитрин, Корал
Сакралната чакра управлява центровете на удоволствие в тялото. Тя е свързана с нашата способност да даваме и получаваме удоволствие. Важно е да се разбере, че това удоволствие е от всички сфери на живота, не само сексуално. Удоволствието от това да имаме стабилен доход, от това да живеем живота си без да се притесняваме постоянно за ресурси, удоволствието от това да се смеем и да вижваме красотата на малките неща в живота, нашето усещане за самоценност, всички тези аспекти резонират тук в Сакралната чакра.

04 Чакра в слънчевия сплит
Намира се в областта на слънчевия сплит
Ярко жълто
Цитрин, жълт топаз, жълт сапфир
Тази чакра е по-голяма, почти с размера на баскетболна топка
Тук се намира нашето самочувствие, както и контрола над живота ни. Нашата воля. От тук идват нашият устрем и решителност. От тук се разпалва изкрицата, с чиято помощ създаваме.

05 Чакра на духа (нова)
Между слънчевия сплит и сърцето
Цвят: Аквамарин със сребърни нишки, блестящ
Камък: Аквамарин, Амазонит, Светъл Тюркоаз, Сребро
Тази чакра също е нова, и до скоро е била над главата, но сега вече е слязла в тялото. От този енергиен център контактуваме с личните си водачи и ангели-пазители. Преди този център беше много по-труднодостъпен за обикновения човек, но сега е точно в центъра на тялото, под сърцето и пред слънчевия сплит, волята. Сега сърцето, волята и напътствията от ангелите и водачите ни са перфектно подравнени.

06 Сърдечна чакра
Намира се около сърцето
Цвят: смарадгово зелен или розов
Камък: смарагд, нефрит, малахит
Тази чакра е центърът на чувствата и емоциите в тялото. Тя се грижи и за физическите, и за духовните нужди в човешкия живот.Тя е центърът на лечителските способности, и за това винаги сме приемали зеленото за основен лековит цвят. Смесването на зеленото със златно и бяло за баланс е много полезно за текущата ни система от чакри.

07 Божествена чакра (предишка теменна чакра)
Намира се точно над зелената чакра на сърцето
Цвят: Бял
Камък: диамант, прозрачен кристал, опал, перла, лунен камък
Тази красива чакра е предишната теменна чакра, която сега е слязла от над главата почти до центъра на нашето тяло. Тя е в една линия със сърдечната и гърлената чакра, като по този начин позволява духовни енергии от висок ранг да работят чрез гласа и тялото ни по-лесно. Тази нова подредба на чакрите позволява на енергиите с по-високи вибрации да протичат свободно през тялото. Мислете за този процес като за подмяната на медните жици с оптически кабели. Необходима е инсталацията на комуникационни линии с по-висока скорост.
В тази чакра е вграден златен символ. Това е символът за безкрайност (прилича на полегнала осмица). Този символ обаче не е статичен. Движи се като течно злато през чакрата. Визуализирайте тръба с формата на знака за безкрайност, с движеща се в нея златна течност. С едно кръгово движение течността обгръща физическото сърце в лявата част на тялото, а с другото минава около етерното сърце, в дясната част на тялото. Пресечната точка на двата кръга е много близо до тимуса. Потупването в тази част е отлична и много стимулираща практика. Почувствайте тялото, докато правите потупването. Развийте усещане за това кога енергията се движи оптимално, и кога има пречки по пътя й. Почувствайте как радостта се движи през цялото ви тяло.

08 Гърлена чакра
Намира се в областта на гърлото
Цвят: Син
Цвете: Лотус
Камък: Син топаз, сапфир, лапис
Осмата чакра е свързана с комуникативните ни умения и изразът на нашата креативност. Способността ни да изричаме думите, които искаме, и да създаваме нещата, които желаем да създадем, произтича от този енергиен център. В сърцето на този център има прекрасен лотус. Когато сме в пика на своята креативност, това цвете е в красиво синьо, отворено и искрящо. Когато енергията ни е заседнала в този център, или потокът е блокиран, цветето се затваря и повяхва.

09 Трето око
Намира се малко над очите, по средата на челото
Цвят: Лилав, като черна светлина
Камък: Аметист, рубелит
Третото око е директно свързано с медулата, която се намира в задната част на главата, зад епифизата, в центъра на черепа. Медулата е една от второстепенните чакри. През нея психхичната ни енергия навлиза в тялото. След това тази енергия преминава към третото око и поражда видения. Третото око е свързано с вътрешния глас, нашият психичен център, и нашата способност да се допитваме до това вътрешно място и да виждаме каквото ни е време да видим.

10 Висша ментална чакра
Намира се отгоре на челото
Цвят: индигов, дълкоко син, нощно синьо
Камък: танзанит, снежен обсидиан, огнен опал, молдавит, тъмносин сапфир
Тази чакра е свързана с висшите ментални области и управлява специалните мисли. Спомага за възприемането на всякаква прекрасна информация. Универсалното знание се съхранява тук. Всички наши високи технологии активизират този център, особено компютрите. Четенето на философия, медитацията, и всяка друга ситуация, която насочва съзнанието ни навън към космоса, помага за укрепването на енергийният мост, водещ до този център.

11 Лицева чакра
Овална чакра, покриваща цялото лице
Цвят: кобалтово синьо със златни точици
Камък: лапис, содалит, танзанит
Това е много специална чакра, източник на нашата способност да станем това, което желаем да станем. Ние имаме способността да преоформяме телата си, енергиите, които поемаме, и енергиите, които излъчваме.
Този енергиен център е свързан с искреността и истината. Като се научим да ползваме тази чакра, ще сме способни да прозрем веднага през илюзиите на това измерение. Никой повече няма да може да скрие истината от нас. Но тогава и ние самите няма да можем да се преструваме, да приемем определена роля - ще трябва да станем едно с ролята. Ще трябва така да се слеем с тази енергия, че тя да стане едно с нас самите.

12 Нова теменна чакра
Намира се отгоре, по средата на главата
Цвят: Златен
Камък: злато, тигрово око, пирит, мед
Като част от промените, протичащи на Земята, огромни количества електричество идват към Земята и телата ни. Енергията на златото е тази, която позволява на нашите тела да се движат и да бъдат максимално балансирани спрямо способностите на всеки един от нас в определен момент от времето. Без златото и асоциираните с него ефекти, телата ни просто ще изгорят. Толкова високи са честотите. Често в миналото сме използвали бяла светлина за лекуването на телата си. Важно е да направим златното част от тези визуализации, за да поддържаме тялото балансирано и на трансцендентално ниво. Нашата електрическа инсталация и ДНК се променят с максимална възможна скорост, за да не изостават от глобалните промени. Използвайте тази чакра и красивия й златен цвят, за да настроите енергиите си към все по-високите нива и промените, през които преминава тялото ви, ще са по-лесни за вас. Бъдете радост.

Български източник: http://selenabg.com/

Чакра на Санскрит означава "колело". Тези които могат да виждат ги описват като въртящи се колела от светлина която блести и се излъчва навън. Значението на излъчваните цветове отразява силата на вътршното Ки на всеки човек, яснотата на мислите и чистотата на действията. Стимулирането на чакрите от светлина ще донесе виталност на вътрешната ви Ки.Когато ги активираме и балансираме, ние стимулираме оптималната излъчвана енергия, което води до нарастване на чувства за добро съществуване, добро здраве и повишена умствена яснота.
Когато чакрите ни са нездрави, блокирани или небалансирани, ни водят до приемане на не мъдри решения, правят ни нещастни, депресирани или нерешителни.Те са основа на много медитативни практики, духовни и религиозни системи. 
Най-добре е всички чакри да бъдат активни и движещи се с еднаква честота една спрямо друга. Но повечето от нас имат чакри които са прекалено активни или други които за затворени или неактивни, затова те трябва да бъдат стимулирани.
Стимулирането им може да разсее блокажи, които пречат на потока на вътрешната Ки, помагайки на ума да освободи или разсее умственото напрежение или негативните емоции.
Занимаващите се специалисти обясняват, че докато това не бъде направено, ума и емоциите на всеки могат да създадат устойчивост във вътрешните системи на тялото, което евентуално да доведе до физическо изражение в тялото ни, най-често там където има слабост. Това е причината за пораждането на болести и балансирането на чакрите разсейва блокажите преди те да се превърнали във физическа болест.


Как да си изчистим чакрите - няколко съвета

За да изчистим чакрите си първо трябва да се научим да ги виждаме наистина, тоест в действителният цвят, в който са. Взимате коя да е книга и намирате цветовете на чакрите в 3-то измерение, защото в другите измерения са други цветове, но това е за напреднали... та за 3-то измерение са както следва:



Муладхара (Коренна чакра)1 коренна - червен - Първата чакра или Муладхара/ Корен,Подкрепа/ представлява нашите тела и връзката с материалния свят. Свързва се с нашето физическо съществуване. Когато е активирана и балансирана , Ки енергията и ни помага да слеем физическото с духовното и елиминира всичко от което нямаме нужда за да израстнем.
Отварянето на тази чакра носи изпълнение на всички желания, показва ви цялата Вселена, пречиства същността ви така, че да станете велик сред хората.
Когато тази чакра не е балансирана, изпитваме чувства на неувероност и страх от живота, чувстваме се жертви, отдръпваме се от физическата реалност и действаме себично. Физическите симптоми за дисбаланс може да се проявят в краката, стъпалата или частта под кръста. 
Разположение: основата на гръбнака
Предназначение: Стабилизиране и Заземяване
Цвят за визуализация: Черен


Схвадхистана (Сакрална чакра)2 творческа - оранжев - Сакралната чакра или Схадхистана /Собственото място на човек/ е директно свързана със сексуалния енергиен поток, изразен чрез кръвта и творческите енергии. 
Отварянето на тази чакра унищожава страстите и най-вече гордостта.
Свързана е дълбоко с 5-те физически сетива и когато е хармонично балансирана, човек се чувства жив, изпълнен с енергия, спонтанност, без чувство за вина и също обича тялото си. Когато не е балансирана , може да се проявят проблеми с репродуктивните органи, ставите или кръвта.
Разположение: генитална област
Предназначение: Сексуалност
Цвят за визуализация: тъмно Червен



Манипура (Чакра на слънчевия сплит)3 личната сила - жълт - Манипура /Блестящ скъпоценен камък/ или Слънчев сплит е чакрата на личната или материална сила, с наблягане на овладяване на физическия свят и особено способността от изразяване на собствените ни надежди и мечти . Свързва се с изразяването на униклната индивуалност на всеки. Когато е балансирана и активна , се чувствате изключително себеуверен, имате ясно чувство за цел и преследвате амбиции които другите считат за невъзможни за постигане.
Отварянето на тази чакра ви дава способности да творите, запазвате, унищожавате, и говорът ви или речта ви никога няма да ви подведат. Концентрирането върху нея увеличава силата на храносмилането. Улеснява дишането. Излишната Кафа доша се премахва от тялото ви. Може да чуете вътрешния си звук /nada/ чрез концентрация върху нея.
Дисбаланса и се изразява в липса на себеувереност, несигурност относно пари и може да доведе до агресивно поведение или използване на силата за доминиране над другите. Физическите симптоми се изразяват в проблеми със стомаха.
Разположение: слънчев сплит
Предназначение: Лична сила и емоционално отпускане
Цвят за визуализация: Жълт


Анахата (Сърдечна чакра)4 сърдечна - зелен - Анахата /Неударен, Ненаранен/ или Сърдечната чакра е свързана с яснота и ясно виждане на целите. Отваря нашия ум към любяща нежност. Когато не е блокирана, ние даваме безусловна любов и привличаме хора които ни дават яснота и смисъл. 
Изчезват всяка тъга или страх чрез благодатта на Светия наставник. Човек също може да чуе мантрата Hagsaa и желанията на сърцето му да бъдат изпълнени. Поемате контрол над речта, всички сетива и страсти, може да творите, запазвате или унищожавате този свят.
Когато е блокирана изпитваме липса на любов и психическа стабилност както тези с блокирана чакра на Трето око изпитват чувство на материална несигурност. Проблеми със сърцето са най-честите физически симптоми.
Разположение: съце
Предназначение: Умствена яснота
Цвят за визуализация: Син


Вишудха (Гърлена чакра)5 гърлена/волеизлеятелна - светло синя - Вишудха /Пречистване/ или Гърлената чакра покровителства комуникациите или речта. Когато е активна , ние комуникираме ефективно с другите вербално и в писмена форма. Това включва да бъдем способни конструктивно да влияем на другите за общото благо. 
Може да станете поет, мъдър човек, със спокоен уравновесен ум, свободен от болести и тъга и с дълъг живот.
Когато е блокирана , комуникациите са трудни или невъзможни, никой не ви слуша или не чува това което казвате. Обикновено може да има повече физически блокажи асоциирани с нея отколкото с всяка друга.
Това може да включва прекаляване с храна и напитки и различни проблеми с дишането.
Разположение: гърло
Предназначение: подпомага Речта 
Цвят за визуализация: Червен


Аджна (Трето око)6 трето око - индигово синя - Аджна /Да възприемам и да управлявам/ или чакрата на Трето око е центъра на нашето въображение и безграничния свят на светлината, виждането. 
Двете венчелистчета на тази чакра водят от разрешаването на двойнствеността до единичното концентриране на третото око. Фокусирането на Съзнанието в този център води до намиране на проникновение, търсене на видение и огряване на вечната красота на вътрешния свят докато лъчите на осъзнатостта пробият през илюзията и донесат яснота. 
Когато е отворена е извор на мъдрост и интуитивни сили. Човек става равен на Брахма, Вишу или Шива. Приеманата храна е в по-малки количества. Тази чакра се нарича още "сърцето"
Дисбаланса и се изразява в страх от въображението ни, сънища или нерационална интуиция. Физическите симптоми включват мигрена, безсъние и нервност.
Разположение: точката между очите
Предназначение: генериране а Мъдрост идваща отвътре
Цвят за визуализация: Лилав


Сахасрара (Коронна чакра)7 коронна - бяла или виолетова - Сахасрара /Хилядолистна/ или Коронната чакра директно ни свързва с Висшето ни Аз. Тя разцъфва като хилядолистния лотус на безкрайната осъзнатост, произлизащa от неизмерната точка на Съзнанието вътре в нас. Вие сте това съзнание-будно, осъзнато, интелигентно, Божествено. Успокойте Съзнанието си за разгръщащите се венчелистчета на Съзнанието вътре във вас. 
Когато е балансирана се свързваме директно с Вселената и разбиваме илюзията , че сме разделени от другите хора или други форми на живот, и оценяваме нашата уникалност и разбираме истинската природа на реалността.Вие се обединявате със Единствената универсална душа или Брахма, като всички функции на сетивата спират и състояния като немощ, отпадналост и болести изчезват от което човек чувства върховна наслада. Изпитвайки Nirvana Shakti, майката на трите свята, няма думи които да опишат това преживяване, може да изпитате само животворните сили в различни форми и да получите нови знания без физически изражения.
Когато е блокирана, не се чувствате добре в собствената си "кожа", самотни и се страхувате от Смъртта. 
Разположение: короната на главата
Предназначение: Цялостност и физическо добро състояние
Цвят за визуализация: Бял

След това с упражнения по визуализация малко по малко се научавате да ги виждате и започвате да забелязвате разликите между цветът, който трябва да са и онзи, който наистина са. Оттук нататък първом трябва да се запознаете с управлението на всяка чакра или онова, за което тя отговаря и да бъдете максимално честни със себе си и проблемите, които си образувате по управленията на дадената чакра. Осъзнаването на фактите, че проблема реално е само във вашия ум много помага. В случая трябва да се ръководите от интуицията си, а не от ума, защото ума е инструмент на тялото, а не на Духа. Малко по-малко трябва да изчиствате емоционалните наслагвания, които блокират дадената чакра.
Има и едно помощно упражнение за тази цел - минералите вършат идеална работа за целта. Аз лично използвам почти само планински кристали за тези цели, защото кристалът е универсален хармонизатор на енергията в човешкото тяло. Знам, че има отделни минерали, които се използват за всяка чакра, но се получава лек проблем с тях, защото всеки друг минерал усилва действието на дадената чакра и ако тя има проблем, то и проблема се усилва вместо да се чисти. Та на първо време като за начинаещи е най-добре планински кристал, но съветът ми е да е от земите на България, защото ние сме родени тук и нашата лична енергия хармонизира с тази на ареала, в който сме родени. Та взимате кристала и на 2-3 см над дадената чакра започвате да го въртите в посока обратна на часовниковата стрелка - по този начин всички енергийни наслоявания се изхвърлят навън. Запомнете колко завъртания правите, защото след това трябва да се направят същите завъртания върху чакра по посока на часовниковата стрелка за да се балансира въртенето в правилна посока. Не повече от 9-10 завъртания, а минимум 3. Това са съветите на Дона Идън и нейната "Енергийна медицина" - много полезна книжка между другото.
След всеки сеанс изчиствайте кристала, защото попива негативната енергия веднага и следващият път ако не е изчистен, то той ще замърси енергията на чакрите. Кристал се чисти като се сложи в купа с вода и се поръси обилно с морска сол. Седи така няколко часа и след това се изплаква на течаща студена вода и се оставя за 3-4 часа на слънчева светлина да се зареди. Счупи ли се кристал, то го изхвърляте и ползвате нов, защото обикновено счупването е от презареждане с негативна енергия, която не подлежи на пречистване.
В началото може да ви се усилят разни болежки или емоционални проблеми, но то се случва защото се вдига мътилката от неотработени емоции на повърхността. След няколко сеанса обикновено нещата отшумяват.
Друг съвет за планинския кристал: ако имате някъде болежка то постави кристала на мястото за 15-30 минути. Болката обикновено изчезва. След това отново чистите кристала.

Няма коментари:

Публикуване на коментар