неделя, 18 август 2013 г.

Полускъпоценни камъни 5

ПОЛУСКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ВЛИЯНИЕТО ИМ ВЪРХУ НАС

СОКОЛОВО ОКО - КАМЪК НА ПСИХИЧЕСКОТО ПРОЗРЕНИЕ

Магически свойства:
Соколово око
От хилядолетия се използва като амулет срещу „лоши очи” и уроки и срещу интриги и коварни замисли на враговете. В индуиската култура Соколовото, Тигровото и Котешкото око се асоциират със свещената троица: Котешкото око е посветено на Бога Вишну, Соколовото- на Брахма, Тигровото – на Шива.
В Арабският свят, Соколовото око се смята за камък стимулиращ позитивната нагласа, радостта и разума.
Ареалът на действие на соколовото око се свързва преди всичко със защита- от нещастни случай, физическо и ментално покушение, болезнени неприятности, клевети и конкуренция. Помага на притежателя си да се върне на правилния път и да поеме отново контрол върху живота и действията си.
Лечебни свойства:
Помага при възпаление на горните дихателни пътища, при простудни заболявания, синузит и проблеми с кръвообращението.
Чакри: коренна и трето око
Енергия: Ян
Начини на въздействие: полагане върху чакрите; масаж; под формата на бижута.
Препоръки : преди или след употреба  се измива под течаща вода. 
Зодии : Водолей, Телец

ЛАЗУРИТ - КАМЪК НА ОСЪЗНАВАНЕТО

Магически свойства:
Лазурит
Лазуритът, макар и по-рядък минерал, бил известен от най-дълбока древност и високо ценен в Египет, Мексико, Индия, Персия и Месопотамия. В Египет от него били изработвани свещените бръмбари и фигурки на богинята Мут- богиня на истината, която се носела от върховния съдия на страната. Шумерите вярвали, че който носи лазурит, носи Божеството в себе си. Гърците и римляните награждавали с лазурит, онези които извършвали някакъв подвиг или проявявали голяма храброст. В Китай бил удостоен с честта да влезе в списъка на „Седемте скъпоценни неща”.
И в древността и по-късно Лазуритът бил особено ценен от художниците, тъй като стрит на прах влизал в състава на необичайно устойчивата „вечно синя боя”.
Смята се за камък на искреността и чистотата. Той дарява на притежателя си любов, щастлив брак, хармония и разбирателство. Помага за осъществяване на мечтите и плановете. Стимулира ума, творческите и свръхсетивните способности. Подпомага изразяването, красноречието, увереността, пеенето, писането и всички форми на съзидателността. Изпълва жените с женско очарование и сила. Носете или дръжте в себе си бижу или парче Лазурит за да ви помогне да намерите по-добра работа или работата към, която се стремите.
Като камък на Третото око, той свързва физическите и небесни измерения. Носи дълбоко спокойствие, осигурява мъдрост и връзка със духовни водачи. Добър камък с който можете да разширите интуитивните си умения като останете едновременно обективен и отворен за логичен анализ. Предпазва от психични атаки, отблъсквайки негативните енергийни вибрации към източника им .
Лечебни свойства
Лазуритът тонизира и лекува. Прекрасният му син цвят охлажда и успокоява, помага при инфекции, отоци, рани, възпаления и високо кръвно налягане. Балансира централната нервна система, гръбначния стълб, нервите и мозъка. Носен под формата на колие или висулка, близо до Гърлената чакра облекчава безпокойството и напрежението, помага при проблеми с гърлото, гласните струни и ларинкса и стабилизира дейността на щитовидната жлеза. Вода, в която минералът е престоял една нощ помага при лечение на очни заболявания. Древните лечители го използвали за лечение на много болести, сред които невралгия и главоболие, депресия, безсъние, камъни в жлъчката, треска и катаракта. И до днес жените в Македония носят амулети от лазурит, които наричат „спирач”, за да се предпазят от спонтанен аборт.
Чакри: гърлена и трето око
Енергия: Ян
Начини на въздействие: полагане върху чакрите; под формата на бижута; контактно въздействие върху проблемни места; масаж, заредена с лазурит вода.
Препоръки : преди или след употреба се измива под течаща вода.
Зодии : Стрелец, Водолей, Дева


КАЛЦИТ - КАМЪК НА ДУХОВНОТО ПРОСВЕТЛЕНИЕ И УМА

КалцитКалцитът е камък на духовното просветление, който разширява съзнанието и помага за развиване на екстрасенските способности. Просветлява ума и изостря съобразителността. Калцитът е талисман на прозорливите бизнесмени, ученици, учители, юристи, финансисти, които предпазва от грешки, случайности и негативи. Шофьорите също могат да имат полза от него- късче калцит в колата ще ги предпази от аварии и непредвидени ситуации на пътя.
Мощен енергиен усилвател и прочистващ камък, който  премахва натрупалите се негативни енергии. Може да се използва  за премахване на остарели енергиийни моделии да увеличи личната мотивация и стремеж. 
Увеличава менталните възможности, способността за анализ, изостря паметта и помага в обучение, което го прави полезен помощник за студенти и ученици.
Нумерологична вибрация:  5,55,3,4
Цвят: разнообразно оцветяване- кафяво, зелено, оранжево, жълто, розово, синьо, виолетово и черно.
Оранжев-помага за интегриране на духовните измерения и физическото тяло, увеличава творческите способности иемоционални проблеми. Витализира и изчиства Коренната и Сакралната чакри и внася позитивни енергии в областите на волята и сексуалността. Медитацията с оранжевия калцит може да донесе прозрения в случай на апатия и летаргия, позволявайки ви да поемете отново контрол в живота си. Тези които преживяват депресия ще имат полза от вливането на нежните му вибрации към по-нисшите чакри. 
Жълт- жълтият калцит често се използва за засилване на волята и увереността в себе си. Нежната му вибрираща енергия, може да бъде почувствана директно когато се положи на чакрата Слънчев сплит и може да ви изпълни с нова надежда и оптимизъм. Тези които могат да имат полза от неговите енергии са хора които са настроени песимистично, саркастично, прекалено аналитични. Ако имате проблеми с гнева , може да медитирате с Калцит , които ще ви отвори към знанието на Божествената любов и състраданието и ще успокои огъня отвътре, които често може да бъде унищожителен.
Син-успокоява нервите и намалява безпокойството. Добър избор за моменти в които прегрупирате силите си , усилващ физическото изцеление от негативни емоции и окуражаващ почивката и релаксацията. При работа с чакрата на Трето око , усилва иа активира интуицията и прозрението. Ако го използвате с Гърлена чакра подобрява комуникациите като ги изчиства и промотира оптимистична гледна точка помагаща ви да видите перфектността на Вселената. 
Розов-камъкът на покоя и доброто съществуване, чрез увелиаване на потока на енергия от Коронната чакра  надолу към Сърдечната , Розовия калцит може да бъде много успокояващ когато се държи в ръка по време на медитация или работа с енергии.
Лечебни свойства
Физически: като камък с разнообразни цветове,  помага при проблеми с бъбреците, далака, панкреаса, кости и стави и стабилизира храносмилателната система. Мехлем от стрит калцит смесен с мас помага за възстановяване на кожата при белези от рани или след операция.
Емоционални: безпокойство, нерви
Духовни: прозрение, просветление, знание
Основна чакра: Слънчев сплит
Второстепенна чакла: Сакрална, Коренна, Сърдечна, Трето око
Зодии: Рак
След употреба се измива под течаща вода

ГРАНАТ - КАМЪК НА ЛЮБОВТА И ПРЕДАНОСТТА

Магически свойства:
Гранат
Граната е бил използван от векове от императори, рицари и войни като защитен талисман, а от индусите и будистите като свещен камък на просветлението. В Древен Рим се е смятало, че граната обезпечава на бременните жени благополучно раждане.
Гранатът привлича и насърчава любовта и спокойствието, прогонва депресията и възбужда сексуалността.  Стимулира инстинкта за оцеляване като вдъхва воля и кураж. Това е камъкът на търпението и упоритостта, жизнеността, смелостта  и женската сексуална сила.
Носете или дръжте в ръка гранат винаги, когато се намирате или очаквате да попаднете в конфронтация или конкурентна ситуация, Ако сте обект на злобни клевети, клюки и лъжи, той ще отблъсне негативните вибрации и ще ги изпрати обратно към онези, които са ги скалъпили. 
Лечебни свойства
Помага при маточни, вагинални и репродуктивни проблеми и за всякакви заболявания на кръвообращението. Гранатът пречиства кръвта и оказва благотворно въздействие  при възпаления, инфекции и кожни болести. Полезен е при измръзване, анемия, парализа, невралгия, артрит  и бурсит. Облекчава менструалните болки и помага на жените, които искат да заченат. Отключва и балансира сексуалността.
Чакри: Муладхара ( коренна ), Свадхистана ( сакрална ).
Енергия: Ян
Начини на въздействие: полагане върху чакрите, под формата на бижута, контактно въздействие върху проблемни места.
Препоръки : преди или след употреба  се измива под течаща вода.
Зодии: Водолей, Козирог, Лъв, Дева, Скорпион

АРАГОНИТ - КАМЪК НА РАЗБИРАНЕТО

АрагонитАрагонита е стабилизиращ камък които централизира и заземява психичните енергии и много добър помощник срещу стрес.  
Увеличава енегията и осбоено тази нужна за молитви и магичските ритуали. Помага в подготовката за медитация и стабилизира духовното развитие. Дава прозрения за каузи или проблеми и ситуации. Подпомага концентрацията и носи толерантност и гъвкавост на ума. Учи ни на приемане и търпение и е особено ценен помощник за тези които чувстват, че имат твърде много отговорности. Арагонита дава сила и подкрепа, помагайки ни да се справим с гняв или емоционален стрес. 
Финно настроен е към Богинята на Земята , окуражава запазването и рециклирането и е особено надеждно изцелително средство със земните си вибрации, трансформиращ геопатичен стрес. 
Метафизиците са смятали, че увеличава самоувереността и чувствата за собствена значимост
Успешно се справя с дефицита на Витамини А и Д в оргнизма, и може да спре мускулни спазми и тикове. Помага като цяло при болки и неразположения, загуба на коса, хронични проблеми. 
 Козирог
 може да бъде почистван и разреждан от негатвини енергии чрез течаща топла вода или чрез морска сол. Зарежда през ноща и през деня  с кристален клъстър за предпочитане кварц в купичка с хематит  мин. за 24-48 часа при пълнолуние и слънце.
Зодии: Козирог
Може да бъде почистван и разреждан от негатвини енергии чрез течаща топла вода или чрез морска сол. Зарежда през ноща и през деня  с кристален клъстър за предпочитане кварц в купичка с хематит  мин. за 24-48 часа при пълнолуние и слънце.


АКВАМАРИН - ВЕЧНА МЛАДОСТ, ТАЙНА ЛЮБОВ, ДОБЪР 

КЪСМЕТ

Магически свойства:
Аквамарин
Още от древността е известен като камък на надеждата, щастието, доброто здраве, вечната младост и трайната любов.
Смята се, че балансира емоциите, пречиства ума и засилва творческите способности. Помага за освобождаване от страхове, съмнения и фобии. Превръща колебливостта във вътрешен контрол.
Изостря интуицията като същевременно успокоява неспокойният ум. Помага ни да поемем контрол над всяка ситуация, в която трябва да бъдем силни. Ако сте много чувствителни към чуждите мисли и вибрации, носете аквамарин заедно с опушен кварц- тази комбинация ще смекчи силата на нежеланите външни влияния.
Облекчава семейни проблеми, помага за изглаждане на отношенията между брачни партньори и осигурява дълъг и щастлив брак. Събужда отново любовта при дългогодишните двойки.
В някои култури се използва и като защитен амулет по време на бременост, за предотвратяване на спонтанен аборт и защита на майката и бебето от наранявания.
Аквамаринът е много подходящ като амулет за моряци, хора пътуващи често и такива занимаващи се с наука.
Лечебни свойства:
В тибетската и монголската медицина, аквамаринът се използва за снемане на напрежението и постигане на душевно равновесие. Той е основен камък на гърлената чакра, стимулира емоционалното разбиране, изразяване и освобождаване. Укрепва защитните сили на организма, помага при заболявания на кожата, белите дробове и алергии. Облекчава болката при зъбобол и ухобол. Използва се при главоболие, мигрена и сърдечносъдови заболявания. Стимулира тимусната и щитовидната жлези.
Основна Чакра: Вишудха ( гърлена )
Енергия: Ин
Начини на приложение: под формата на бижута, , зареждане на вода, каменни есенции, полагане върху гърлената чакра и проблемните места.
Препоръки :преди употреба се измива под течаща вода.
Зодии: Скорпион, Риби, Водолей, Овен, Близнаци

TУРМАЛИН - ЧЕРЕН

Магически свойства:
Tурмалин
Смята се, че турмалинът действа благотворно на тялото и душата, отстранява страха и тревогите. Създава чувство на покой и защитеност, помага да се повярва в собствените сили.
Развива творческите възможности, помага в концентрацията и предизвиква жизнерадостно настроение.
Този камък е прекрасно средство за защита и лечение, изчиства енергийните блокажи и преобразува негативната енергия в позитивна.
Лечебни свойства:
Зелената разновидност на турмалина помага при заболявания на черния дроб, нервната система, кръвообръщението и кожата. Поддържа кислородният обмен в кръвта и засилва имунната система.
Сивият турмали влияе благотворно на лимфната, хормоналната и имунната системи.
Черният турмалин активира мускулатурата; въздейства положително при възпаление на ушите и смущения в слуха. Той има доказано и лечебно въздействие при повърхносни кисти, миоми и мастопатии, като при тази терапия се съчетава с карнеол.
Черният турмалин образува около аурата защитен щит,  който отблъсква всички вредни влияния.
Колие от различни разновидности турмалин активира имунната система,  засилва нервната система и психическата устойчивост.
Чакри: всички, в зависимост от цвета
Енергия: червен и розов- Ян; зелен, сив, черен- Ин
Начини на въздействие: полагане върху съответните чакри; контактно въздействие върху проблемните места; под формата на бижу;
Препоръки : преди или след употреба  се измива под течаща вода.
Зодии : Лъв, Козирог, Стрелец

Полускъпоценните камъни 6

Няма коментари:

Публикуване на коментар