сряда, 14 август 2013 г.

Привличане на успеха с ЛИТОТЕРАПИЯ

     КЛИКНЕТЕ ТУК ЗА НАЧАЛО

     Ето и малко за камъните. Тяхната естествена енергия се свързва с нашата, засилва вибрациите и ни помага да превлечем успеха и благополучието по-бързо.   

Литотерапия, талисмани и амулети

За лечебните свойства на скъпоценните камъни споменават редица антични лекари, учени и философи. Понастоящем лечението с камъни е известно с наименованиетолитотерапия (от гръцки: lithos - “камък” и therapia - “лечение”) – използване на природната сила, химичните свойства и енергийното въздействие на минералите с оздравителни цели.
В древността хората са вярвали в магическата сила на кристалите и тяхното влияние върху човешката съдба. Затова астролозите са препоръчвали определени скъпоценни камъни с цел корекция на някои тенденции в характера на човека, а оттам и на неговите мисли, деяния и съдба. Вярвайки в магическата сила на кристалите, древните народи са ги използвали и за направа на специални талисмани и амулети. В качеството на талисман (от гръцки: telesma - “посвещаване”) камъкът подчертава определени качества и страни на характера, спомага за тяхното разгръщане, създава по-благоприятен енергиен фон и обкръжение.
ЗА ТАЛИСМАНИТЕ
Амулетът (от латински: amuletum - “защитно средство”) е предназначен да предпазва от нежелано външно въздействие, да редуцира някои негативни импулси, да повишава имунната и енергийна защита и по този начин да помага да се избегнат потенциални вреди и опасности. Ако си избираме кристал с цел да ни послужи в качеството на амулет, зодиакалният знак не играе ключова роля, а изборът се обуславя от ефекта, който се стремим да постигнем.
ЗА АМУЛЕТИТЕ
За най-важно средство за корекция на негативните влияния в Индия се считат скъпоценните камъни. Този метод заема най-високо място в йерархията на астрологичните методи. Кристалната решетка на скъпоценните камъни се отличава с висока енергийна пропускливост и тяхната способност да предават определени планетни влияния е най-висока, както с оглед редуциране на злотворните планетни влияния, така и за повишаване на тяхното благоприятно влияние. В повечето случаи при посещение на ведически астролог се изготвя не само хороскоп, а и се дават ценни препоръки, свързани с използването на силата на скъпоценните камъни.
Древните народи вярват, че кристалите са заредени с енергия от Космоса, която преминава през планетите, а те на свой ред влияят върху човешката съдба. Според тях кристалите са сублимирали цялата тази енергия и са нейни проводници на Земята. Някои вярват, че и земното ядро представлява гигантски кристал. А за скъпоценните камъни се казва, че са се образували в резултат на сгъстяване енергията на светлината, т.е. това е силно концентрирана светлинна енергия, която има свойството да улавя и отразява светлината на звездите. Древните алхимици са вярвали, че скъпоценните камъни действат в етерния и астралния свят, предавайки енергията на планетите в материален план. По този начин кристалите действат на фино енергийно ниво – пречистват аурата, уравновесяват ума и сетивата. От тази гледна точка някои скъпоценни камъни имат връзка с определени планети и се разглеждат като проводници на тяхната енергия.
В западната астрология, особено през Средновековието, силата на скъпоценните камъни се използва за уравновесяване на планетните влияния. Във Ведическата астрология кристалите се използват с аналогична цел, но има разлика в определянето на връзката на определени камъни и метали с дадена планета. Джйотиш се отличава с много точна и прецизна система за определяне силата на влияние на скъпоценните камъни. Ведическата кристалотерапия включва на първо място астрологичен подход, макар че енергията на скъпоценните камъни се използва също така в Аюрведа, Йога и други ведически науки. Без познаване на астрологичното въздействие на кристалите силата им не може да се използва оптимално. Според редица астрологични и аюрведични текстове ведическата кристалотерапия е система от знания, възникнала преди няколко хиляди години.

9-те скъпоценни камъка в Джйотиш

В Джйотиш се разглеждат девет основни скъпоценни камъка, които се свързват с деветте планети или т.нар. navagraha. Деветте основни скъпоценни камъка са известни със санскритското наименование navaratna.
Слънцето се свързва с рубин, Луната с перла, Меркурий - изумруд, Венера - диамант, Марс – червен корал, Юпитер – жълт сапфир, Сатурн – син сапфир, Раху – хесонит (разновидност на граната), Кету – котешко око (хризоберил).
При използване на някои скъпоценни камъни не са изключени странични ефекти, затова трябва да се подхожда много внимателно. Това с особена сила важи за камъните, свързани със зловредните планети (естествени малефици) – син сапфир (Сатурн), котешко око (Кету), хесонит (Раху) и рубин (Слънце).
Изключение прави червеният корал, който се свързва с планетата Марс. Затова при избора на скъпоценен камък, свързан с някоя от посочените зловредни планети, следва предварително да се набави достоверна и точна информация, за да сме сигурни, че избраният камък е подходящ за носене и с него няма да постигнем нежелан ефект. Също така трябва да се има предвид, че благотворният ефект на скъпоценния камък зависи от чистотата и структурата на самия камък, неговия размер, от избора на подходящ метал за обков, а не на последно място и от нашата вътрешна нагласа.
В противен случай вместо желания ефект неправилно избраният камък впоследствие може да донесе дисхармония, физическо неразположение и най-различни ексцесии в резултат на допълнително акцентиране на неблагоприятните планетни влияния в хороскопа.
Ведическите астролози препоръчват да се носят камъни, които да подсилват влиянието на благотворните планети, особено на управителите на първи, пети и девети дом. Скъпоценните камъни, свързани с управителите на тези три дома в хороскопа, обикновено са напълно безопасни, особено ако такава планета се намира в слаба позиция. Под слаба позиция се разбира знакът на падение, позицията на планетата в неблагоприятен дом – шести, осми или дванадесети, афликтиране от малефици (Марс, Сатурн, Раху и Кету), аспект с управителя на шести, осми или дванадесети дом, а също изгаряне и ретроградност на планетата.
Ако първи, пети или девети дом е под влияние на естествен малефик (Марс, Сатурн, Раху, Кету, Слънце), с използване на подходящи скъпоценни камъни можем да подсилим неговия управител, дори ако планетата не е афликтирана в хороскопа.
Обикновено за най-безопасен се счита камъкът, свързан с управителя на девети дом – най-благоприятният дом в хороскопа. Мнозина астролози препоръчват да се носят и камъни, свързани с управителя на Асцендента. Но тук трябва да бъдем внимателни, тъй като в някои случаи управителят на първи дом може същевременно да бъде управител на някой от неблагоприятните домове (шести или осми).
Всички скъпоценни камъни трябва да се носят в непосредствен допир с кожата. В противен случай енергията на планетите трудно ще преминава, ефектът няма да е толкова силен и ще е по-скоро декоративен, отколкото терапевтичен. И макар че кристалите са проводници на енергията на съответната планета, с която са свързани, силата на тяхното въздействие зависи и от нашите очаквания, от чистотата на нашите намерения. Например, жълтият сапфир като основен камък на Юпитер, ако се носи с материалистична цел, ще ни дари с материален просперитет. Но ако камъкът се използва от човек с духовни стремежи, ще го дари с мъдрост и божествена милост. От нас самите зависи силата на въздействието на избрания кристал. Положителният резултат е обусловен не от скъпоценния камък, а от енергията на планетата, която камъкът е попил и има свойството да предава, ако тази планета се намира в силна позиция в хороскопа. Ако планетата е естествен бенефик, използването на съответния камък ще е още по-безопасно.
И не на последно място следва да се избере подходящ обков. Някои астролози считат, че златото е най-подходящо за всички скъпоструващи камъни. Други препоръчват да се използва сплав от злато и сребро (бяло злато) или сплав от злато и мед, в някои случаи се препоръчва и сребро. Изборът на обков зависи от свойствата и природата на камъка.
Всички кристали имат свойството да попиват енергия, позитивна и негативна. В този смисъл камъните на променливите планети (Луна и Меркурий) са най-чувствителни и уязвими. Затова всички камъни без изключение първо трябва да се пречистят не само с цел премахване на натрупаното замърсяване и прах, а също и енергийно, особено ако скъпоценният камък е имал друг собственик преди вас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар