неделя, 18 август 2013 г.

Полускъпоценни камъни 2

ПОЛУСКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ВЛИЯНИЕТО ИМ ВЪРХУ НАС

НЕФРИТ - КАМЪК НА МЪДРОСТТА И ПРОСПЕРИТЕТА

Магически свойства:
Нефрит
Името му идва от гръцката дума нефрос-бъбрек, защото е смятан за камък-пазител и лечител на бъбреците. В Древен Китай е приеман за свещен камък, символизиращ петте добродетели: милосърдие, скромност, справедливост, мъдрост и храброст. От него изработвали гривни и амулети, които носели за физическа сила, за изцеление от всички болести, за дълголетие и безсмъртие.
Почитан и ценен е бил и в Древен Рим и от маите в Южна Америка.
Наричат го ”Камък на вечността”, символ на любовта и на високото обществено положение. Нефритът е покровител на семейството и неговото благополучие. Смята се, че ако се подари нефритена статуетка на жена, това ще й помогне да има деца.Нефритът помага на притежателя си да осъществи добрите промени, да взема правилното решение и го предпазва от неприятни ситуации. Съприкосновението с него носи успокоение, предпазва от умора, вдъхва жизненост и провокира решителността и волята.
Лечебни свойства:
Известен в китайската медицина като камъкът-стабилизатор, оказва положително енергийно въздействие върху целия организъм. Носен под формата на бижу укрепва нервната система, нормализира кръвното налягане и предпазва от хипертонични кризи. Използва се за лечение на бъбреците и пикочния мехур; на хронична мигрена и главоболие; на сърдечни аритмии и стенокардии, на безсъние.
Древната китайска медицина предлага няколко начина за контактно лечение на бъбреците и отделителната система: чрез масаж с нефритени пластинки в областта на болния бъбрек, след което се фиксира на болното място; масажиране на палците на ръцете с нефрит; пиене на нефритена вода три пъти дневно преди ядене.
Чакри: сърдечна, слънчев сплит
Енергия: Ян
Начини на въздействие: полагане върху чакрите- сърдечна, слънчев сплит; под формата на бижута; контактно въздействие върху проблемни места; зареждане на вода; масаж- с нефритен масажор; нефритена маска; нефритена възглавница.
Препоръки : преди или след употреба се измива под течаща вода.
Зодии : Дева, Везна, Рак

ОБСИДИАН - КАМЪК НА ИСТИНАТА

Магически свойства:
Обсидиан
От най-древни времена, още през палеолита, обсидианът бил използван за направа на наконечници за стрели, на ножове, по-късно от него били изработвани магически гадателски огледала и предмети за украса. Древните мексикански цивилизации го наричали Божествен камък и от него изработвали изображения на своите богове. Древните полинезийци вярвали, че обсидиаът пази душите на умрелите в Долния свят, после ги връща обратно на Земята с вулканска лава за да се преродят.
Енергията на този камък е тясно свързан с огнената стихия, поради което се смята за камък-закрилник, способен да предпазва от нападения, от негативно магическо въздействие, от измяна на близък човек, от излишна агресивност. Обсидианът ще ви помогне да разберете и да се справите с негативните и положителните житейски цикли. Той изкарва на повърхността  подтиснатите тъмни области на подсъзнанието, които трябва да промените за да продължите напред.
В Индия го почитат като камъкът „чистач”, който изчиства всички ниски вибрации в ораганизма и освобождава физическото тяло от всякакъв негативизъм.
Дръжте късче обсидиан при парите си, за да не изтичат между пръстите ви. Носете го, за да не позволявате на недоброжелателните хора да ви използват.
Твърдост:  5-5.5
Цвят: сив, зеленикав, кафяв до черен, петнист, ивичест.
Произход:  Бразилия
Лечебни свойства
В миналото се е смятало, че за да се предпазиш от всякакви болести е достатъчно само да носиш амулет от обсидиан. Неговата лечебна енергия помага при  простудни заболявания, при нарушено кръвообращение и за нормализиране на кръвното налягане.
Доказано е въздействието му при проблеми с костната и мускулна система и болки в гърба. За постигане на лечебен ефект се масажират продължително време с няколко капки зехтин засегнатите области.  
Чакри: коренна
Енергия: Ин
Начини на въздействие: полагане върху чакрите;  под формата на бижута; контактно въздействие върху проблемни места
Препоръки : тъй като обсидианът силно поглъща негативната енергия, той се нуждае от почистване след всяко ползване чрез измиване с течаща вода или с помощта на пирамида, друза и т.н.
Зодии : Козирог, Стрелец, Лъв, Скорпион.

РОЗОВ КВАРЦ - КАМЪК НА СЪРЦЕТО

Магически свойства:
Розов кварц
Розовият кварц е познат от най-дълбока древност. За това свидетелстват откритите женски украшения от 7000г.пр.н.е. на територията на Древна Месопотамия. На Изток бил почитан и обичан като „камък на сърцето”. Те вярвали, че розовият кварц е донесен на Земята от Бога на любовта- Ерос, за да научи хората на любов, доброта и съчувствие.
Tова е камъкът на сърцето, любовта и красотата. Помага ни да развием у себе си състрадание и обич и да се научим как да даваме и получаваме любов. Помага в търсенето на подходящ интимен партньор и бди над семейното щастие. Увеличава творческите способностти и увереността. Освобождава и отстранява болезнени спомени и лекува емоционалния срив.
Премахва вината и балансира емоциите, намалява стреса, носи мир и спокойствие. Използвайте го за да увеличите позитивното себеутвърждаване.
Лечебни свойства:
Източните лечители го наричат „камъкът на сърцето”. Неговият нежнорозов цвят радва очите, пълни сърцето с любов и лекува душата с нежната си лечебна вибрация.
Розовият кварц е полезен при заболявания на нервната и сърдечно-съдовата система особено след прекаран инфаркт. Подобрява кръвообращението и оросяването на мозъка. Помага при проблеми с жлъчката и черния дроб. Описано е стимулиращото му действие върху сексуалността, при желание за дете. Нежната и деликатна енергия на розовия кварц е особено подходяща за лечение на деца и за емоционална и физическа болка от детството и юношеството. Поставен под възглавницата осигурява здрав и спокоен сън.
Носен под формата на колие снема емоционалното напрежение и болка.
Чакри: сърдечна
Енергия: Ин
Начини на въздействие: полагане върху чакрите; масаж; носене под формата на бижу;
Препоръки : преди или след употреба се измива под течаща вода.
Зодии : Везни, Овен, Телец, Водолей

ПИРИТ - КАМЪК НА ЗДРАВЕТО

Магически свойства:
Пирит
Името пирит идва от гръцката пирос- огън, тъй-като пуска искри при удар. Това му свойство било използвано още през каменната епоха за запалване на огън. Освен това го наричали и „златото на глупците”, защото често било бъркано с истинското злато.
Използва се от хилядолетия за изработване на бижута, такива са открити сред останките от древните цивилизации на гърците, римляните и инките. Цивилизациите от Древно Мексико изработвали гадателски огледала от пирит, които били от едната страна гладко полирани (за гадаене), а от другата- закръглени и гравирани с мистични символи.
Французите го наричат „Kамъкът на здравето”, поради благотворно му въздействие върху работата на всички органи в човешкото тяло.
Пиритът помага за хармонизиране на личните и колегиалните взаимоотношения. Засилва волята и провокира позитивното мислене и положителната нагласа към живота. Успокоява тревожността и повдига самочувствието. Парче пирит поставено на бюрото или на работото място стимулира мисловната дейност, хрумването на нови идеи и защитава от отрицателни енергии.
Лечебни свойства:
Съвременните литотерапевти смятат, че пирита хармонизира всички процеси в организма, както на физическо, така и на ментално ниво.
Има благоприятно въздействие върху психиката на хората със страхови неврози, както и след преживяни стресови ситуации.
Оказва лечебно въздействие при проблеми с белите дробове и бронхите, с храносмилателната система.
Помага при диабет и проблеми с панкреатичната жлеза.
Действа благотворно при болки в гърба и върху обмяната на веществата.
Чакри: слънчев сплит
Енергия: Ян
Начини на въздействие: полагане върху чакрите; контактно въздействие върху проблемните места;
Препоръки : след използване се поставя върху суха морска сол
Зодии : няма точно установени.

ПЛАНИНСКИ КРИСТАЛ - ЛЕЧИТЕЛСКИЯТ КАМЪК

Магически свойства:
Планински кристал
Със своето съвършенство и красота, планинския кристал е привличал погледа на човека още от най-дълбока древност. От Античността до XVI век е бил смятан за вкаменен лед, образувал се в продължение на векове в студени планински пещери. От него били изработвани сфери за ритуални и магически действия, за гадаене на бъдещето, за спасяване от нещастие, нападение и беди. Обичаят да се гадае на кристални топки идва още от друидите.
Планинският кристал, познат още под името: „Звезден камък” бил използван при много древни ритуали за запалване на свещения огън.
Кърмачките от векове носят огърлици от планински кристал, за да не им секва млякото, а индианците и до сега го поставят като свещен камък в люлката на новороденото.
Японците наричат планинския кристал тама- съвършения скъпоценен камък, а китайците чин и винаги са го почитали и уважавали като талисман за концентрация.
От хилядолетия жреците и шаманите знаят, че кварцовия кристал може да промени негативните мисли в положителни, ако онзи, който го използва е правилно мотивиран и съсредоточен.
Планинският кристал изостря мисловните процеси, дава яснота на мисълта, укрепва постоянството, помага да се избегнат компроментиращи ситуации. Балансира емоциите,разкрепостява духа, осигурява емоционално и физическо равновесие, като действа на всички аурични нива и чакри. Има свойството да усилва всяка енергия или намерение и защитава от негативност и биоинтервенции.
Лечебни свойства:
В индийската и тибетската медицина, планинският кристал се смята за най-мощния камък за лечние, тъй като неговата енергия най-лесно се настройва на вибрационната честота на човека.
Лечитеката Хилдегард фон Бринген изброява 6 лечебни въздействия на планинския кристал: при нарушено зрение; при нарушена функция на щитовидната жлеза; при болки в сърдечната област, сърцебиене, аритмия; при стомашни и чревни разстройства; при възпаление на дванадесетопръсника; при психоматично състояние изразяващо се редуване на силна възбуда с пълно безсилие и отпадналост.
Според съвременната литотерапия, планинският кристал стабилизира духовните и физически сили на човека. Благотворно влияние оказва върху гръбначния и главния мозък, помага при разширени вени и респираторни заболявания. Носен под формата на колие помага при главоболие и за по-лесно справяне със стреса.
Може да се съчетава с всички минерали, тъй като усилва тяхната енергия.
Чакри: основно на коронната, но действа хармонизиращо и другите 6 чакри.
Енергия: Ин
Начини на въздействие: полагане върху чакрите; контактно въздействие върху проблемните места; чудесно средство за всякакъв тип медитация, енергийна работа или всякакви енергийни мрежи; може да се съчетава с всички минерали, тъй като усилва тяхната енергия; носене под формата на бижу; носене на необработен кристал в джоба или чантата за защита от всякъкви биоинтервенции; зареждане на вода; защита от негативни енергии- монокристал, пирамида или друза.
Препоръки :преди или след употреба се измива под течаща вода. 
Зодии : подходящ за всички зодии.

РОДОНИТ - КАМЪК НА ПРЕЧИСТВАНЕТО

Магически свойства:
РодонитИмето му произлиза от гръцката дума родон- роза, розов.
През Античността е бил използван като камък-пазител на бременните жени и на тези, които са на път.
На Изток наричат родонита „камък на утринната зора”. В Индия и Тайланд го смятали за посланник на Висшите сили, призван да пробуди в хората любов към живота.
Смята се, че родонитът пробужда скрити таланти и способности и помага да се развият различни умения и ловкост. Повишава самочувствието и увереността. Облекчава напрежението и успокоява нервната система.
Лечебни свойства:
По Аюрведа нежната вибрация на родонита прониква в аурата и стимулира сърдечната чакра и слънчевият сплит и зарежда с енергия етерното и физическото тяло.
Смята се, че помага на детоксикацията и пречистването на организма, особено на черния дроб. Засилва имунната система , стимулира сексуалността и отстранява импотентността.
Полезен е при проблеми с нервната система и различни фобии.
Източните лечители приготвят от „камък на утринната зора” специален елексир за лечение на онкологични заболявания.
Чакри: сърдечна, слънчев сплит
Енергия: Ян
Начини на въздействие: полагане върху чакрите- сърдечна, слънчев сплит, коренна- за стимулирана на сексуалността; контактно въздействие върху проблемните места; носене под формата на бижу; масаж.
Препоръки :преди или след употреба се измива под течаща вода.
Зодии : Телец, Овен, Везни, Близнаци.

РОДОХРОЗИТ - КАМЪК НА ЛЮБОВТА И РАВНОВЕСИЕТО

Магически свойства:
Родохрозит
В Монголия се смята за „камък на сърцето и душата”, който привлича любов, успокоява емоцийте и зарежда с чиста енергия.
В източните народи с родохрозитът се използват като амулет за привличане на партньор. Вярва се,че помага за установяване на хармония в живота и щастие в семейния живот. Дарява мир и благополучие в дома. Защитава жилището от отрицателна енергия и завистливи хора.
Този камък балансира чувствата, лекува емоционалните рани и травми и ни учи как да отворим сърцето си за даване и получаване на любов. Стимулира паметта и интелекта, развива красноречието и творческото мислене. Дарява жените с благополучие и здраве.
Лечебни свойства:
Описано е стимулиращото му действие при проблеми със зрението, кожата, косата, дихателната и храносмилателната система. Помага за премахване на токсините от организма. Лечителката Катрин Рафаил препоръчва използването на елексир от родохрозит за лечение на рак и заболявания на черния дроб. Носен под формата на бижу влияе благотворно върху цялостната обмяна на веществата.
Чакри: сърдечна
Енергия: Ян
Начини на въздействие: полагане върху чакрите; масаж; носене пд формата на бижу;
Препоръки : преди или след употреба се измива под течаща вода. 
Зодии : Близнаци, Везни, Лъв, Риби, Телец.

Полускъпоценните камъни 3

Няма коментари:

Публикуване на коментар