понеделник, 5 август 2013 г.

6 КАК БОГАТСТВАТА ДА ДОЙДАТ ПРИ ТЕБ

КАК БОГАТСТВАТА ДА ДОЙДАТ ПРИ ТЕБ

КОГАТО КАЗАХ, че не трябва да сключваш несправедливи сделки, имах предвид, че трябва да се въздържа от нечестните сделки, а не изобщо от сделките. Също така не смятам, че човек може да се постави над необходимостта да има търговски и други отношения с ближните си. Не бива да вземаш, без да предложиш в замяна нещо, но винаги можеш да дадеш на всеки човек повече, отколкото вземаш от него.
Не можеш да дадеш на човек повече от пазарната цена на това, което вземаш от него, но можеш да му върнеш повече в други стойности. Хартията, мастилото и другите материали в тази книга може би не струват парите, които си платил за нея, но идеите в нея могат да ти донесат хиляди долари. Следователно хората, които са ти продали книгата, не са те заблудили, те са ти дали в друга стойност, много по-голяма от пазарната цена на книгата, или с други думи, дали са ти повече за по-малко.
Нека предположим, че притежавам платно на голям майстор, чиято стойност в обществото с развит пазар надхвърля хиляди долара. Сега да си представим, че отивам в Бафин Бей и с красноречие и търговска хитрост успявам да убедя местен жител да купи картината за връзка кожи на стойност 500 долара. В този случай, независимо че картина е продадена на пазарната си стойност, аз съм заблудил човека, понеже той не би могъл да се възползва от нея. За него платното няма стойност, то не прибавя нищо към живота му.
А сега да предположим, че в замяна на кожите аз давам на същия този човек пушка на стойност 50 долара. Този път той е направил добра сделка. Пушката му е нужна. С нея той ще си набави много повече кожи и храна. Тя ще прибави нещо към живота му във всяко едно отношение и ще го направи богат.
Когато надраснеш състезателния модел на съперничество и преминеш в творческото измерение, проследявай стриктно сделките си и ако даваш на даден човек нещо, което не прибавя стойност към живота му, или не прибавя повече, отколкото даденото ти в обмен, преустанови веднага този процес. Не е нужно да надцакваш никого в бизнеса. А ако си в бизнес, който надцаква хората, просто излез от него.
Давай на хората повече в потребителска стойност от това, което им вземаш като пазарна цена. Така с всяка своя сделка ще  прибавяш нещо към живота в света.
Ако за теб работят хора, (за да оцелееш) трябва да вземаш от тях повече в пазарна цена отколкото им плащаш в заплати, но от друга страна можеш да организираш бизнеса си така, че той да дава възможности за развитие на хората и всеки, който желае, да може да напредва по малко всеки ден.
Можеш да направиш така, че твоят бизнес да стане за работниците ти това, което е тази книга за теб. И да ръководиш бизнеса си така, че да го превърнеш в стълба, по която всеки, който положи усилия и иска да може да се изкачи и забогатее. Но след като си дал възможността, нямаш вина, ако някой не направи нищо, затова не се тревожи.
И накрая, това че трябва да накараш безформената субстанция, която прониква навсякъде около теб, да създаде твоите богатства, не означава, че тези богатства ще се материализират пред очите ти направо от въздуха.
Ако, да речем, искаш да имаш шевна машина, не твърдя, че трябва да наложиш като шаблон мисълта за шевната машина върху мислещата субстанция, докато накрая машината не се появи по неръкотворен начин в стаята, където седиш. Напротив, ако искаш шевна машина задръж вътрешния й образ в съзнанието си с най-голямата възможна убеденост, че машината вече е готова и е на път към теб. След като веднъж си създал мисълта, вярвай абсолютно и безрезервно – шевната машина идва. Никога не мисли и не говори за нея по друг начин, освен като за абсолютно сигурна твоя собственост. Обяви, че вече е твоя.
И тогава тя ще бъде докарана при теб със силата на върховния разум, който въздейства върху умовете на хората. Ако живееш в Мейн, може да стане така, че някой от Тексас или Япония да дойде и да започне определени сделки, които накрая ще приключат с това, че ти ще получиш своята шевна машина.
Ако това се случи, цялата работа ще бъде от полза както а теб, така и за другия човек.
Не забравяй дори за миг, че мислещата субстанция е във всичко, минава през всичко, контактува всичко и може да въздейства върху всичко. Желанието на мислещата субстанция за по-пълноценен и качествен живот е причината да бъдат създадени всички вече съществуващи шевни машини. Тя може да предизвика създаването на още милион такива. И ще го направи винаги, когато хората я задействат чрез своето желание, вяра и подходящ начин на действие.
Със сигурност можеш да имаш шевна машина у дома и това е толкова очевидно, колкото и фактът, че можеш да имаш всяко друго нещо, което пожелаеш и което ще използваш за благото и напредъка на своя живот и живота на другите.
Не се колебай да искаш много: „На Отца принадлежи радостта да ти даде царството” – казва Исус.
Първичната субстанция иска да изживее чрез теб всички твои възможности, иска ти да имаш всичко, от което можеш да се възползваш и ще се възползваш, за да се осъществиш пълноценно в живота.
Ако запечаташ в съзнанието си факта, че желанието ти да притежаваш богатства съвпада с желанието на върховната сила за цялостно проявление, твоята вяра ще бъде несломима.
Веднъж видях малко момче да стои пред едно пиано и да се опитва напразно да изтръгне хармония от клавишите. Видях, че е наскърбен и ядосан от неумението си да свири истинска музика. Попитах го защо се дразни и той ми каза: „Чувствам музиката отвътре, но не мога да накарам пръстите си да се движат правилно”. Музиката в него беше ПОДТИКЪТ на първичната субстанция, съдържаща всички възможности в живота. Всичко, което беше музика, търсеше проявление чрез това дете.
Бог, единната субстанция, се стреми да живее, действа и изпитва наслада чрез човечеството. Той казва: „Искам ръце, които да строят красиви постройки, да свирят божествени хармонии, да рисуват възхитителни картини. Искам нозе, които да тичат по моите поръчки, очи които да виждат моите красоти, езици, които да изричат могъщи истини и да пеят чудни песни”.
Всички съществуващи възможности търсят начин за осъществяване чрез хората. Бог иска тези, които могат да свирят да имат нужните музикални инструменти и възможността да култивират таланта си в пълна степен. Той иска тези, които ценят красотата, да бъдат заобиколени с красиви предмети. Той иска тези, които виждат истината, да пътуват и да наблюдават. Иска тези, които ценят изящните дрехи, да са красиво облечени и тези, които ценят хубавата храна, да са разточително нахранени.
Той иска всичките тези неща, защото той им се наслаждава и ги цени. Те са негово творение. Бог иска да играе, да свири, да пее, да се радва на красотата, да говори истината, да носи хубави дрехи и да вкусва изтънчени храни. „Господ е този, който работи в теб за да желаеш и действаш” – казва апостол Павел.
Желанието да притежаваш богатства идва от безкрайната същност, която търси да се изрази чрез теб така, както в моята история търсеше да се изрази чрез момчето и музиката.
Затова не се колебай да искаш много.
Трябва само да се концентрираш и кажеш желанието си на Бог.
За много хора това е трудна задача. Те все още вярват в старата представа, че бедността и самопожертвуванието се харесват на Бог. Те гледат на бедността като на естествена необходимост, като част от някакъв план.
Според тях Бог е приключил веднъж завинаги с творението си, направил е всичко, което е могъл и в наши дни повечето хора трябва да останат бедни, защото няма достатъчно за всички. Те се придържат така силно към тази погрешна мисъл, че се срамуват да си пожелаят богатство и се молят за най-скромно материално положение, колкото да не мизерстват.
Спомням си един студент, на когото беше казано, че трябва да създаде в ума си ясна картина на нещата, които желае, така че творческата мисъл за тях да се отпечата в безформената субстанция. Той беше много беден човек, живееше в къща под наем и притежаваше само това, което печелеше ден за ден. Изобщо не му идваше наум, че цялото богатство е негово. Той обмисли внимателно нещата и реши, че е най-разумно да се помоли за ново килимче в най-хубавата си стая и за печка, с която да се отоплява, когато времето е студено. Като следваше напътствията в тази книга той получи тези неща само за няколко месеца.
И тогава му просветна, че не е поискал достатъчно.
Разходи се из къщата, в която живееше и започна да планира подобренията, който искаше да направи. Добави мислено еркерен прозорец и още една стая и когато завърши наум образа на своя идеален дом започна да мисли за мебелите.
Удържайки в ума си цялата картина, той заживя по определен начин и започна да се приближава към възнамерените неща. Днес вече е собственик на къщата, която преустрои напълно съобразно модела на своята вътрешна картина. И сега, с още по-голяма вяра отпреди, е готов да си пожелае нови, по-големи неща.


Така този човек получи според вярата си. Така ще бъде и с вас, както и с всички останали.

7 ГЛАВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар