понеделник, 5 август 2013 г.

13 ДА ИЗБЕРЕШ ПРАВИЛНОТО ПОПРИЩЕ

ДА ИЗБЕРЕШ ПРАВИЛНОТО ПОПРИЩЕ

ВЪВ ВСЯКА РАБОТА УСПЕХЪТ зависи най-първо от това дали притежаваш и си усъвършенствал качествата, нужни за съответното поле на дейност.
Без музикална дарба няма как да станеш учител по музика. Без способности в техническите науки няма да преуспееш в техническата област. Без нюх и търговски умения няма да развиеш успешна търговия. Но притежанието на развитите до нужната степен качества не гарантира автоматично забогатяването. Има много музиканти, които притежават забележителен талант и въпреки това си остават бедни. Има ковачи и дърводелци със златни ръце, които не успяват да забогатеят. И има търговци с талант за общуване с клиентите, които все пак се провалят.
Различните умения и способности са само инструменти. Много е важно да имаш добри инструменти, но не по-малко важно е да ги използваш по правилния начин. Някой може да вземе остър трион, линеал и ренде и да направи прекрасна мебел. Друг може да опита да направи дубликат на тази мебел със същите инструменти и да провали всичко. Той не знае как да използва правилно иначе прекрасните инструменти.
Способностите, с които разполагаш, са инструментите, с които трябва да извършиш работата, която ще те направи богат. Ето защо ще ти е по-лесно да успееш, ако започнеш работата, която най-добре подхожда на твоите възможности.
Най-общо казано, ще преуспееш в тази работа, за която си „най-добре приспособен”, където ще можеш да приложиш най-силните си страни. Но и това твърдение също има своите ограничения. Не бива да гледаме на професията си като на нещо окончателно и определено единствено от вродените ни склонности и таланти.
Можеш да забогатееш във ВСЯКА работа, защото ако не притежаваш необходимия талант, нищо не ти пречи да го развиеш. Иначе казано, това означава, да изработваш инструментите си в хода на действията, вместо да се ограничаваш до употребата на онези, с които си роден. Би било ПО-ЛЕСНО да успееш в поприще, където вече имаш добре развити таланти и способности, но МОЖЕШ да успееш на всяко друго поприще, тъй като всички таланти са ни дадени в зародиш и няма пречка да развиеш нужните ти за съответната професия качества от заложбите, с които разполагаш.
От гледна точка на спестените усилия най-лесно ще станеш богат, ако правиш това, за което си най-добре подготвен и приспособен, но най-много удоволствие ще ти достави забогатяването ако правиш това, което ИСКАШ да правиш.
Да правиш това, което искаш, означава да чувстваш, че живееш. Живот, в който си принуден вечно да правиш нежелани неща и в който никога нямаш възможност да правиш това, което искаш, е катастрофа. Още повече, че всеки човек със сигурност може да прави това, което иска. Самото желание да направиш нещо е доказателство, че носиш в себе си силата, която може да го направи.
Желанието е проява на силата.
Желанието да се свири музика е силата, която може да свири музика и която търси външен израз и възможност за развитие. Желанието да се изобретяват механични приспособления е техническият талант да се борави с нещата технически, който търси външен израз и развитие.
Там, където, независимо развита или недоразвита, няма сила да се прави нещо, там няма и желание за него. Там, където има силно желание да се прави нещо, това е сигурно доказателство, че силата за правенето му е налице и изисква единствено да бъде активирана и приложена по правилния начин.
При еднакви условия, най-добре е да избереш попрището за развитие на базата на талантите, които притежаваш, но ако имаш много силно желание да се занимаваш с някаква специфична дейност, избери тази дейност за крайна цел на своя стремеж.
Можеш да правиш това, което искаш и е твое право и привилегия за избереш призванието и професията си според радостта и вътрешното удоволствие, което работата ти доставя. Не си задължен да правиш нещо, ако не ти харесва и е допустимо да го правиш за кратко само като средство, което ще те приближи към желаната цел.
Ако в миналото си, си допуснал грешки, в резултат на които се намираш в неблагоприятна позиция или ситуация, възможно е за известно време да ти се наложи да вършиш нежелана работа. Но е в твоя власт да превърнеш и тази нежелана работа в нещо приятно, уповавайки се на знанието, че тя прави възможно приближаването ти към нещата, които искаш да постигнеш.
Ако чувстваш, че професията или работата, с която се занимаваш, не ти подхождат, не прибързвай с опити да се преместиш на друга работа. Като правило, най-добрият начин за промяна на работата или средата е чрез вътрешно израстване в дадените обстоятелства.
Не се страхувай да направиш внезапна и радикална промяна ако ти се предостави благоприятна възможност и ако след внимателно премисляне прецениш, че това е печелившата възможност, но никога не предприемай внезапни или крайни действия, когато се съмняваш в основателността на взетото решение.
В творческото измерение няма недостиг на възможности и няма нужда от бързане.
Когато излезеш от съревнователния модел на мислене ще разбереш, че бързането не е необходимо.  Никой няма да те победи и да ти вземе благата. Има достатъчно за всички. Ако една врата се затвори, пред теб със сигурност ще се отвори друга, по-добра, малко по-нататък. Има време. Когато нещо те изпълва със съмнение, изчакай. Върни се към вътрешната си картина и я съзерцавай мислено с още по-силна вяра и намерение. И най-важното, когато те обхванат несигурност и съмнения, отглеждай в себе си благодарност.
Ден или два прекарани в съзерцание и искрена благодарност, че ще получиш сътворените в картината в твоя ум неща, ще приведат духа ти в съзвучие с цялата вселена и когато предприемаш действията си няма да сбъркаш.
Има висш разум, който притежава цялото знание във вселената. И ако си изпълнен с вяра и намерение да успееш в живота и изпитваш дълбока и искрена благодарност, можеш да влезеш в тясно единство с него.
Всички грешки са резултат от прибързани действия, от действия, извършени в страх и съмнения, но най-вече са следствие от факта, че си забравил основната истина, движещият мотив за развитие на тази земя, а той е – повече живот във всичко.
 Когато действаш по нужния начин, възможностите, които изникват пред теб, постоянно ще нарастват. Трябва само да притежаваш крепка вяра и силно намерение и да бъдеш тясно свързан с върховния разум чрез чувство на искрена благодарност.
Всеки ден върши по най-добрият възможен начин работата си, без бързане, без суетня и без страх. Действай възможно най-организирано, но никога не бързай.
Не забравяй, че щом започнеш да бързаш вече не си създател, а надпреварващ се съперник. А това те връща на нивото на съревнователното мислене.
Щом се хванеш, че бързаш, използвай спирачки, стоп техника. Концентрирай се върху вътрешния образ на желанието си и поблагодари на силата, че получаваш нещата, които искаш. БЛАГОДАРНОСТТА веднага ще укрепи вярата ти и ще влее нови сили в намерението ти да постигнеш мечтите си.

14 ГЛАВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар