неделя, 18 август 2013 г.

Полускъпоценни камъни 1

ПОЛУСКЪПОЦЕННИТЕ КАМЪНИ И ВЛИЯНИЕТО ИМ ВЪРХУ НАС

АМЕТИСТ - КАМЪК НА ДУХОВНОСТТА

Магически свойства:
Аметист
Аметистът се смята за камък на мъдростта и познанието, който развива интуицията и ума. Символизира просперитет, богатство и изобилие на всички нива. На тези, които се занимават с бизнес, аметистът им помага да се обкръжат с покровители и ги пази от нещастия и финансови загуби.
В семейно отношение внася мир и хармония. На творческите хора носи вдъхновение и нови идеи. Смята се и за мощен защитник от лоша съдба.
Лечебни свойства
Смята се, че въздейства положително при главоболие, мигрена, безсъние, проблеми с имунната система.
Носен под формата на бижу влияе благотворно върху нервната система, създава чувство за сигурност и душевен покой, укрепва паметта, контролира емоциите, подтиква към творчески труд. Поставянето на аметист върху третото око оказва положително въздействие при главоболие и мигрена. При хрема и синузит, предварително загрети в гореща вода с морска сол късчета от аметист се поставят на синусите.
Друза, пирамида или монокристал от аметист, поставен в дома, пречиства и хармонизира атмосферата и неутрализира всякаква негативна енергия.
Чакри: Аджна ( третото око ), Сахасрара ( коронна )

Енергия: Ин

Начини на въздействие: под формата на бижута, полагане върху третото око, масажни топки, хармонизация с помощта на аметистова пирамида, броеница.
Препоръки :преди или след употреба се измива под течаща вода. Не е препоръчително да се зарежда на пряка слънчева светлина за да не избледнее.
Зодии: Риби, Водолей, Козирог, Дева, Стрелец

АХАТ - КАМЪК НА РАВНОВЕСИЕТО

Магически свойства:
Ахат
Ахатът се смята за камъкът на мира и спокойствието,който способства за благополучието на дома и укрепва семейството. Осигурява здраве, дълголетие и защита от енергийни вампири. Ахатът помага на притежателя си да реализира своите способности и желания и увеличава вярата в собствените сили.
Развива творческият потенциал и красноречието и помага за взимане на правилни решения и действия. Ахатът се смята и за камъкът- пазител на бременните жени, както и за защита от уроки.
Мъховият ахат поставен в портмонето или в джоба привлича богатство и изобилие.
Лечебни свойства:
Ахатът благодарение на множеството си разновидности е подходящ за цялостно лечение - при преуморени и възпален очи, при главоболие и световъртеж, при температурни инфекции, при хроничен бронхит, ангина и задух. Носен под формата на бижу стимулира сърдечната дейност, неутрализира стреса, предпазва от нервно напрежение и подпомага лечението при тежка и продължителна кашлица.
Особено полезен е за децата- носи им успокоение и разсейва страха, помага и в прохождането.
Известната лечителка от XII век Хилдегард фон Бринген препоръчва вода с престоял в нея ахат при лунатизъм, епилепсия и други маниакални състояния на човека.
Мъховият ахат се свързва със Сърдечната Чакра и помага за освобождаване от стреса и напрежението.Успокоява емоцийте, подобрява самоувереността и освобождава от страха. Изключително ефективен при депресии.
Чакри: в зависимост от цвета подходящ за всички чакри.
Енергия: Ин
Начини на въздействие: полагане върху чакрите, зареждане на вода, под формата на бижута, контактно въздействие върху проблемните места.
Препоръки :преди или след употреба се измива под течаща вода.
Зодии: Близнаци, Дева, Козириг, Телец.

КАРНЕОЛ - КАМЪК НА УВЕРЕНОСТТА И ДЕЙСТВИЕТО

Магически свойства:
Карнеол
Карнеолът е известен и почитан от най-дълбока древност. Смятан е за камък на щастието и от него изработвали сватбените геми. През Средновековието бил носен за предпазване от магия и заклинания, а в Близкия Изток като амулет срещу уроки. В Египет е полаган в гробниците на фараоните, като магическо средство за защита докато душата пътува из Подземния свят.
Това е Камъкът на зачатието, на сексуалната енергия, който събужда страстта и привлича любов, щастие и съпружеска вярност. Поощрява хармонията, творчеството и самочувствието, действа успокояващо и подобрява настроението. Носи успех във финансовитв дела и привлича благополучие. Карнеолът усилва умствената способност и концентрация и стимулира красноречието. Помага на притежателя си при решаването на глобални задачи и съдебни дела, предпазва го от спорове и кавги. Традиционно се използва като амулет срещу депресия и деменция и срещу лоши очи и негативност.
Мощен камък за Сакралната чакра използван за увеличаване на личната сила, физическата енергия и творческите способности и самоутвръждаването в обществения и професионален живот.
Полезен е при вземането на решения, запазване на концентрацията върху "тук и сега" вместо върху минали преживявания. Окуражава инициативата и решителността.
Лечебни свойства:
Универсален лечебен камък: подобрява имунната система и нормализира обмяната на веществата. Като един от най-важните минерали за Сакралната чакра, подпомага сексуалната функция, зачеването и плодовитоста. Препоръчва се при менструални болки, за предизвикване на менструация при кисти на яйчниците; при ревматизъм,артрит, невралгии и мускулни спазми. Много добре се повлияват от него и кръвопречистващите органи- черен дроб, далак, панкреас и жлъчка. Катрин Рафаил препоръчва да се носи в областта на таза за пречиствана на кръвта и за предпазване от лоши очи. Носен под формата на колие оказва благотворно влияние върху щитовидната жлеза и намалява риска от инсулт и инфаркт.
Чакри: Свадхистана ( сакрална ).
Енергия: Ян
Начини на въздействие: полагане върху чакрите; под формата на бижута; контактно въздействие върху проблемни места; зареждане на вода с карнеол.
Препоръки : преди или след употреба се измива под течаща вода.
Зодии : Овен, Телец, Близнаци, Дева

КОРАЛ - ИНТУИЦИЯ, ВЪОБРАЖЕНИЕ, ЗАЩИТА

Магически свойства:

Корал
Коралът се използва от векове за магически цели и за изработка на накити.
Според археолозите, най-древните находки на червен корал, използвани от хората са открити в Месопотамия и датират от 3000 пр.н.е. Изполвали са го най-вече за пречистване от отрицателна енергия и като средство за защита , особено срещу уроки.
В някои култури и до днес окачват в домовете си корали за да гонят злите духове и да пропъждат завистта, разногласията и вредните въздействия. За най-силен защитник на дома се смята белия корал. Древните гърци го смятали за символ на щастие и безсмъртие и окачвали корали на носовете на корабите , за да ги отведат благополучно у дома. Римляните завързвали червени корали към бебешките люлки за да ги редпазят от болести и да им растат по-лесно зъбките. И до днес италианския талисман за късмет във формата на рог се изработва от корал. Той се смята и за камъкът на щастливия брачен живот.
Коралът олицетворява дипломатичността и конкурентността. Успокоява емоциите и носи вътрешен мир и спокойствие. Увеличава интуицията, въображението и визуализациите. Засилва и ускорява трансфера на знания.
Лечебни свойства:
Коралите във всички времена са широко прилагани в народната медицина. Стрити на прах и разтворени във вода или вино се използват заоблекчаване на спазматични болки на дебелото черво, при болести на пикочния мехур, при възпаление на тестисите и костните тъкани. Както другите оранжеви камъни коралът стимулира сексуалността и помага при безплодие. Използва се за лечение на женската репродуктивна система; за повишаване на мъжката потентност; при инфекции на пикочния мехур и белодробни заболявания; при атрофия, артрит и други болести на ставите, свързани с натрупване на калций; за укрепване на костната система и профилактично за предотвратяване на остеопороза. Носен под формата на бижу въздейства за повишаване на тонуса, за преодоляване на умората, за активиране на обмяната на веществата и за защита от негативна енергия.
Чакри: в зависимост от цвета- коренна, сакрална, сърдечна.  
Енергия: Ин
Начини на въздействие: полагане върху чакрите; под формата на бижута; контактно въздействие върху проблемни места.
Препоръки : преди или след употреба се измива под течаща вода.
Зодии : Телец, Риби, Скорпион, Козирог

ЛУНЕН КАМЪК - КАМЪК НА ЕМОЦИОНАЛНИЯ БАЛАНС

Магически свойства:
Лунен камък
Всички древни култури, свързвали лунният камък с Луната като го използвали при нарастваща Луна за любовна магия, а при намаляваща- за предсказване на бъдещето. През Средновековието пътешествениците носили лунен камък за защита. Вярвали също така, че носи щастие в любовта и късмет в хазартните игри. В Индия го ценяли като камък, който носи голям късмет и дава възможност на човека да вижда в бъдещето. В Арабските страни е талисман на женската плодовитост, като се зашива в парче плат и се окачва на цъфналите овошки за плодородие.
Чудесен камък за балансиране на емоцийте и на проявата на всякакви агресивни тенденции в мъжа или жената. Със своята енергия успокоява и помага за преодоляване на стреса.
Лечебни свойства
Препоръчва се при чисто женски проблеми – менструални болки, бременост, за усилване на кърмата, за по-лесно зачеване ( комбинация – червен яспис, опушен кварц, розов кварц , жадеит и лунен камък). По време на климактериума за по- лесно преодоляване на хормоналния дисбаланс се препоръчва да се носи заедно с минерали от кварцовата група.
Неговата лечебна енергия е полезна още и при безсъние, при проблеми с отделителната система и бъбреците и при хиперактивни деца. Дръжте го в лявата си ръка или го поставяйте под възглавницата, когато си лягате особено във фазата от пълнолуние до новолуние.
В тибетската медицина традиционно се използва за лечени на епилепсия и душевни болести.
Чакри: сакрална и коронна
Енергия: Ин
Начини на въздействие: полагане върху чакрите; под формата на бижута; контактно въздействие върху проблемни места; масаж, заредена с лунен камък вода.
Препоръки : преди или след употреба се измива под течаща вода.
Зодии : Рак, Везни, Скорпион, Риби

МАЛАХИТ - КАМЪК НА ТРАНСФОРМАЦИЯТА

Магически свойства:
Малахит
От най-дълбока древност малахитът се смята за „камък на здравето”, който пази от болести, „лоши очи” и различни беди.
Малахитът е един от първите минерали използван като символ на властта. Украшенията за главата на фараоните били обточени с малахит.Смятало се, че той помага да се вземат мъдри решения.
Като амулет той бил ценен и в древна Гърция и Рим за защита от негативност и „лоши очи”, особено за децата, както и за предпазване от мълнии, холера и чума. През XVII в. действието на малахитовите талисмани и амулети се простирало от защита срещу зло до лек за всички физически болести. Пиели го стрит на прах и разбъркан с мляко при херния, сърдечни пристъпи и за облекчаване на колики. С него спирали кръвотечения, като го размесвали с мед и го мажели върху раните. В по-нови времена малахитът се използва предимно като декоративен камък- руските царе облицовали цели зали в дворците си с малахит. Колоните на храма „Света София” в Истанбул също са облицовани с малахит.
Той е прекрасен балансиращ камък, улеснява общуването, засилва интуицията и пази от неприятни ситуации. Помага да проявяваме толерантност и гъвкавост.. Малахитът е камък изпълняващ желания, известен като детски амулет. Слагат го на врата на детето за защита от болести и опасности. Сложете парче малахит в портфейла или джоба си,за да привлечете пари и го носете със себе си при бизнес срещи.
Лечебни свойства
Пречиства храносмилателната система, помага на жлъчката, черния дроб и панкреаса, балансира нивата на кръвната захар и регулира кръвното налягане. Помага при асма, колики, спазми в стомаха, мускулите и сърцето. Балансира нередовния менструален цикъл и увеличава кърмата. Полезно е да се пие вода, в която е престоял малахит преди хранене, но не повече от 200мл. на ден.
В индийската Аюрведа, малахитът се препоръчва да се използва за отблокиране на енергийните блокажи, като се постави върху сърдечната чакра, а положен върху слънчевият сплит снема напрежението.
Малахитът със своята Ин-ска същност поглъща негативните процеси от човешкото тяло и създава в организма физическа и емоционална хармония.
По мнение на някои американски изследователи той се явява и добро противорадиационно средство.
Чакри: сърдечна, слънчев сплит, трето око.
Енергия: Ин
Начини на въздействие: полагане върху чакрите- сърдечна, слънчев сплит; под формата на бижута; контактно въздействие върху проблемни места; зареждане на вода с малахит.
Препоръки : тъй като малахитът силно поглъща негативната енергия, той се нуждае от почистване след всяко ползване чрез измиване с течаща вода или с помоща на пирамида, друза и т.н.
Зодии : Козирог, Скорпион, Водолей.

Полускъпоценните камъни 2

Няма коментари:

Публикуване на коментар