понеделник, 5 август 2013 г.

10 ПО-НАТАТЪШНИ СТЪПКИ ЗА РАБОТА С ВОЛЯТА

ПО-НАТАТЪШНИ СТЪПКИ ЗА РАБОТА С ВОЛЯТА

НЕ МОЖЕШ ДА ЗАДЪРЖИШ в ума си точна и ясна картина на богатството, ако постоянно отклоняваш вниманието си към външни или въображаеми образи с противоположно съдържание.
Не разказвай за финансовите си проблеми, ако си имал такива в миналото. Изобщо не мисли за тях. Не говори за бедността на родителите си или за трудностите, които си имал на младини, защото това означава, че на ментално ниво поставяш себе си в един куп с бедните. Подобно нещо със сигурност ще прекъсне потока на благата и ще ги отклони от теб. Остави бедността и всичко свързано с нея зад гърба си.
Вече си приел определен възглед за вселената и основаваш всичките си надежди за щастие върху неговата истинност. Какво ще спечелиш ако обръщаш внимание на други, оспорващи го концепции?
Не чети книги с апокалиптични визии. Избягвай мрачните писания и песимистичните философи, които твърдят, че светът отива по дяволите. Светът отива към Бог и е едно чудесно приключение.
Вярно е, че в настоящата ситуация има доста неприятни неща, но каква е ползата да дълбаеш в тях, когато те със сигурност ще си отидат, а изучаването им само ще забави и отложи тяхното изчезване и ще ги задържи още известно време при нас. Защо да им отделяш време и внимание, когато еволюционното развитие ще ги помете? По-добре е да ускориш тяхното изчезване.
Колкото и ужасни да изглеждат жизнените условия в определени страни, региони или области, губиш времето си и разрушаваш личните си шансове, ако мислиш за тях.
Увеличаването на богатствата в целия свят – ето към какво трябва да са обърнати мислите ти. Мисли за благата, към които светът е устремен, вместо за бедността, от която иска да се освободи и не забравяй, че единствения начин, по който можеш да помогнеш на забогатяването, е като самият ти забогатееш, използвайки творческия, а не съревнователния метод.
Отдай цялото си внимание на богатството. Изключи напълно бедността от полезрението си. Винаги, когато говориш или мислиш за бедните, мисли и говори за тях като за хора, на които им предстои да забогатеят, хора, които един ден ще бъдат поздравявани и които не е нужно да съжаляваш. Тогава те ще почувстват полъха на вдъхновението и ще започнат да търсят изход от ситуацията.
Казах, че трябва да насочиш цялото си време, внимание и мисли към забогатяването, но това не значи, че трябва да станеш подъл и користолюбив.
Истинското, творческо забогатяване, е възможно най-благородната жизнена цел, тъй като в нея се включва всичко.
Надпреварата в битката за забогатяване е безбожен стремеж да властваш над другите. Когато човек достигне нивото на творческия дух всичко това се променя. Величието, служенето на другите и великодушието са качества, присъщи само на богатите, защото само този, който има, може да използва благата, които притежава, за да направи околните щастливи. Повтарям отново, не може да си поставиш за цел нещо велико и благородно, ако преди това не забогатееш. А за да се случи това, трябва да съсредоточиш вниманието си върху вътрешната картина на богатството и да изключиш всички останали нагласи, които биха замъглили или смутили тази визия.
Много хора остават бедни, защото не успяват да осъзнаят факта, че и за тях има отредено богатство. Най-добрият начин да промениш това е като им покажеш пътят към изобилието чрез собствения си живот и практика.
Други са бедни, защото макар и да чувстват, че има изход от мизерията, са прекалено лениви духовно и интелектуално, за да положат необходимото психическо усилие, за да открият пътя и да го следват. Най-доброто, което можеш да направиш за тях, е да събудиш желанието им, като им покажеш щастието, което идва от правилно постигнатото богатство.
Трети са бедни, защото макар и да имат известна представа от наука, до такава степен са затънали и изгубени в лабиринта на теориите, че не знаят по кой път да поемат. Те опитват объркани съчетания от различни системи и тотално се провалят. Най-доброто, което можеш да направиш за тях, е отново да им покажеш правилния път, чрез собствения си личностен опит. Прашинка практика струва повече от тонове теория.
Най-голямото добро, което можеш да направиш за света, е да дадеш максималното от себе си.
Можеш да служиш действено на Бог и на човечеството, само ако си богат, и ако си забогатял по творческия, а не по съревнователния начин.
Още нещо. Аз твърдя, че тази книга дава изчерпателно изложение на принципите на Науката да станеш богат и че тъй като това е истина, не е нужно да четеш никаква друга книга на подобна тема. Това може да звучи тесногръдо и егоистично, но прецени сам: Няма по-научни методи за извършване на действия в математиката от събиране, изваждане, умножение и деление. Просто други методи не съществуват. Между две точки съществува само едно единствено, най-кратко разстояние. Подобно на това има само един начин да мисли научно и той е като се стига по най-краткия и прост начин до целта. До днес никой не е формулирал по-кратка и по-проста „система” от изложената тук. В нея е спестено всичко несъществено. Заеми се с нея и остави другите системи настрани. Изхвърли ги напълно от ума си.
Препрочитай тази книга всеки ден. Носи я със себе си. Наизусти я и не мисли за други „системи” и теории. В противен случай ще те обземат съмнения и несигурност, в мислите ти ще настъпят изкривявания, ще започнеш да правиш грешки и да се проваляш. След като си свършиш работата и забогатееш, можеш да изучаваш останалите системи колкото искаш.
Още нещо, чети само най-оптимистичните коментари за новините в света, които са съзвучни с твоята вътрешна картина. Не се заигравай с теософия, спиритуализъм и други подобни науки. Може би мъртвите са живи и още са наблизо, но дори и да е така, остави ги на мира. Занимавай се със своите си работи.
Където и да се намират духовете на мъртвите, те имат да вършат своя си работа и ние нямаме право да се занимаваме с тях. Не можем да им помогнем, а е много съмнително дали и те могат да ни помогнат. Не е ясно дали изобщо имаме някакво право да преминаваме в тяхното време, ако това е възможно. Отсега нататък остави мъртвите на мира и решавай собствените си проблеми. Стани богат. Ако се забъркаш с окултното, ще задвижиш пресечни психични потоци, които със сигурност ще доведат до крушение на надеждите ти. Нека сумираме казаното. С написаното в тази и предишните глави стигнахме до следните основополагащи твърдения:
Има мислещо вещество, от което са направени всички неща и което, в своето първоначално състояние, просмуква, прониква и изпълва вътрешните пространства във вселената.
Мисъл, възникнала в тази субстанция, води до поява на нещото, което си е въобразила.
Всеки човек може да създава картини в своите мисли и като налага мислите си върху безформената субстанция да стане причина за появата на нещата, за които мисли.
За да постигне това, човек трябва да премине от измерението на съревнователния до измерението на творческия дух. Трябва да изгради ясна ментална картина на нещата, които иска и да задържа тази картина в своите мисли чрез силата на насоченото НАМЕРЕНИЕ да ги получи и непоколебимата ВЯРА, че ги получава, като затвори ума си за всичко, което може да го разколебае, да замъгли визията му или пресуши вярата му.
В допълнение към казаното ни предстои да научим, че човек трябва да живее и действа по определен начин.

11 ГЛАВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар