понеделник, 5 август 2013 г.

16 НЯКОИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ НАБЛЮДЕНИЯ

НЯКОИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ НАБЛЮДЕНИЯ

МНОГО ХОРА ЩЕ СЕ ПРИСМЕЯТ на твърдението, че има точна наука за това как да станеш богат. Като се вкопчат в идеята, че богатствата и ресурсите са ограничени, те ще настояват, че първо социалните и политическите институции трябва да бъдат променени преди някакво значително мнозинство от хора да могат да придобият възможност за изява.
Това не е вярно!
Наистина, в момента правителствата водят политика, която държи масите бедни, но това е така, само защото масите не мислят и не действат по нужния начин.
Ако масите започнат да се движат напред, така, както се предлага в тази книга, нито правителствата, нито индустриалните групировки ще могат да ги спрат. Цялата система ще бъде преобразувана така, че да съответства на извършеното движение.
Ако хората се стремят да развият и усъвършенстват духа си, ако имат вяра, че могат да станат богати и се движат напред с твърдото намерение да осъществят желанията си, нищо не може да ги принуди да останат бедни.
Всяка личност може да встъпи в руслото на нужния начин на действие и мислене и да забогатее по всяко време и при всяко правителство. И когато по времето на някое управление достатъчен брой хора направят това, те ще доведат до преобразуване на системата така, че вратите да се отворят и за останалите.
Колкото повече хора забогатяват чрез съревнователния модел на мислене и действие, толкова по-зле за всички. И обратно, колкото повече хора забогатяват чрез творческия модел на мислене и действие, толкова по-добре за цялото общество.
Икономическото спасение за масите може да бъде достигнато само ако голям брой хора започнат да практикуват изложения в тази книга научен метод за забогатяване. Когато тези хора забогатеят, ще покажат на останалите пътя, ще вдъхнат в тях желание за пълноценен живот, вяра, че той може да бъде постигнат и твърдото намерение да го постигнат.
В настоящия момент, обаче, е достатъчно да знаеш, че нито управлението под което живееш, нито капиталистическата или основаващата се на съперничество система на промишлеността могат да ти попречат да забогатееш. Когато встъпиш в творческото измерение ти ще се издигнеш над всички тези неща и ще станеш гражданин на друго царство.
Но не забравяй, че трябва да задържиш потока на мислите си в творческото измерение. Никога, дори за миг, не бива да се предаваш като започнеш да гледаш на ресурсите като на ограничени или като действаш по модела на съревнователната етика.
Винаги, когато се върнеш към старите модели на мислене, веднага се поправи. Докато се движиш воден от съревнователния модел на мислене, ти губиш сътрудничеството и помощта на върховния разум.
Не пилей време да планираш как ще се справяш с евентуални бъдещи трудности, освен ако не се налага да предвидиш влиянието им върху поведението си днес. Трябва да си зает с успешното свършване на днешната работа, а не с проблемите, които могат да възникнат утре. Ще им отделиш внимание, когато и ако се появят.
Не си блъскай главата как да се справиш с пречки, които могат да се изпречат пред бизнеса ти, докато ясно не видиш, че трябва да промениш нещо днес, за да ги избегнеш утре.
Няма значение колко непреодолима може да ти изглежда пречката от разстояние, ще откриеш, че ако действаш по нужния начин, тя ще изчезне в мига, когато я достигнеш или ще се намери начин да минеш над нея, под нея, през нея или покрай нея.
Никакво стечение на обстоятелствата не може да възпре човек, който работи за забогатяването си по строго научни методи. Никой мъж или жена, ако спазват закона, не могат да не забогатеят, така, както никой, който умножава две по две, не може да не получи четири.
Не обмисляй с тревога евентуалните бъдещи бедствия, пречки, нещастия или неблагоприятни стечения на обстоятелствата. Има достатъчно време да се блъскаш с тях, когато и ако изникнат по пътя ти. Ще видиш, че всяка пречка носи със себе си и средство да бъде превъзмогната.
Внимавай какво говориш. Никога не изричай за себе си, работите си или здравето си мрачни преценки или прогнози.
Никога не приемай възможността за провал и не говори по начин, който допуска провала като възможен резултат.
Никога не говори, че преживяваш трудни времена или че нещо в бизнеса ти не върви. Времената може да са тежки и бизнесът може и да не върви за тези, които се намират на нивото на съревнованието и съперничеството, но никога не могат да бъда такива за теб. Ти сам създаваш всичко, което искаш, затова страхът няма място в твоя живот.
Когато другите преживяват трудни времена и бизнесът им не върви, ти ще откриеш своите върхове.
Обучавай се да мислиш и да гледаш на света като на нещо в процес на ставане и развитие. Гледай на злото като проява на нещо недоразвито. Винаги говори в категориите на напредъка и прогреса. В противен случай отричаш вярата си, а когато някой отрича вярата си, той я губи.
Никога не си позволявай да изпитваш разочарование. Възможно е да очакваш да получиш определени резултати в определено време и когато не ги получиш в предвиденото време да прецениш това като провал. Но ако запазиш вярата си, ще видиш, че провалът е само привиден.
Продължавай да действаш по правилния начин и ако не получиш исканото, значи ще получиш нещо толкова по-добро, че привидният провал ще се превърне в огромен успех. Един от изучаващите тази наука беше настроил ума си да извърши определена бизнес комбинация, която по това време му изглеждаше много желана и успешна. Той работи няколко седмици, за да я осъществи на дело. Когато решителния момент дойде, нещата се провалиха по един абсолютно необясним начин. Като че ли някакво невидимо присъствие работеше тайно срещу него. Но този човек не се разочарова. Напротив, той поблагодари на Бог, че неговото желание е било отклонено и продължи напред, изпълнен с благодарност. След няколко седмици възникна нова, толкова изключителна възможност, че първата просто бледнееше пред нея и човекът разбра, че един разум, който знае повече от неговия, го беше предпазил да загуби едно голямо благо, като се обвърже с друго, съвсем незначително.
Това е пътят, по който всеки привиден провал почва да работи за теб, ако запазиш вярата си, упорстваш в намерението си, изпълнен си с благодарност и вършиш всеки ден всичко, което може да бъде свършено през този ден, изпълнявайки всяко действие по съвършен, правилен и вдъхновен начин.
Когато се проваляш, то е защото не си поискал достатъчно силно да успееш. Продължавай да искаш и ще ти бъде дадено нещо по-голямо. Не забравяй това.
Ти не се проваляш, защото ти липсва таланта да правиш нещата, които искаш. Ако действаш, следвайки напътствията ми, ще развиеш всички таланти, които са ти нужни за дадената работа.
В задачите на тази книга не влиза изясняването на въпроса как се култивира един талант, но и това е процес, за който съществуват сигурни и прости правила, подобни на тези за забогатяването.
Във всички случаи, не се колебай и не се поддавай на страха, че когато стигнеш до определено място ще се провалиш, поради липса на способности. Продължавай твърдо напред и когато стигнеш въпросното място, ще ти бъдат дадени нужните способности. Този източник на способности, който даде на неукия Линкълн силата да извърши в областта на политическото управление най-великото дело, извършвано някога от сам човек, същият този източник е достъпен и за теб. Можеш да потърсиш опора и мъдрост в целия вселенски разум, за да посрещнеш отговорностите, пред които ще се изправиш. Продължавай напред с пълна вяра!
Изучавай тази книга. Направи я свой постоянен спътник, докато напълно овладееш съдържанието. Докато още не си повярвал твърдо в нейните думи, ще е добре да се откажеш от повечето си удоволствия и наслади и да стоиш далеч от места, където в сказки или проповеди се излагат идеи, противоречащи на споделените тук. Не чети песимистична или друга, противоречаща на тези възгледи литература и не влизай в спорове по въпросите за бедността.
Прекарвай по-голяма част от свободното си време четейки тази книга, като съзерцаваш вътрешната си картина и възпитаваш в себе си усет към проява на благодарност. Тази книга съдържа всичко, което ти е нужно да знаеш по въпросите на забогатяването. В следващата глава ще намериш сумирани най-съществените твърдения от науката да станеш богат.

17 ГЛАВА - ПОСЛЕДНА

Няма коментари:

Публикуване на коментар